【粤配】梁少霞、鄭麗麗 離開TVB

130 回覆
174 Like 7 Dislike
點解劉心悠要配音
大陸片全部都係用普通話拍劇
(得一兩個香港演員)
有需要嘅話可以搵返本人配廣東話

不過通常都係搵人配
例如佘詩曼好多大陸劇都係搵 劉惠雲 配
重要把聲冇乜特色
而家出名嗰啲都係九十年代配音員 林保全、盧素娟、袁淑珍、馮錦堂、陸惠玲、曾佩儀、招世亮、鄭麗麗… 不能盡錄,把聲好特別好易認
明明香港人口多咗,但新入職嗰啲把聲好似差唔多噉,難以辨識,到底TVB係點揀人的
可能都係新配音拍埋舊配音感覺大分別嘅原因
嘥鳩氣,連Ever都自我審查
小丸子
應該沈小蘭同黃麗芳都唔做得長
我都有懷疑過係咪自己大左聽力冇咁敏悅
林保全、盧素娟、袁淑珍、馮錦堂、陸惠玲、曾佩儀、招世亮、鄭麗麗
依班人真係一聽把聲就分得出
新果堆一個都唔認得
幾鍾意陳琴雲
應該係同一間外判?
陳皓宜都唔錯
會唔會係聽得來同聽得短時間嘅分別?
我估係
係咪俾TVB利用完,整左輯關於配音嘅節目之後,就再無利用價值
佢地嘅價值唔係為個個節目囉
佢兩個喺香港配音界係花澤香菜 佐倉綾音 嘅level

配 涼宮春日 同 長門有希

佢地兩個仲可以配多至少20年
tvb應該冇人諗過佢地會咁早離開

我覺得可能係移民退休
陳欣可以繼續呃飯食
題外話

而家日本有CV因為事務所倒產
(一方通行CV)
自己出錢黎開公司 請返哂同一事務所嘅人

名義叫社長,實際管理經營 應該都係交俾佢partner
寶生波音
唔係冇買, 只係近年唔知做乜專買啲hehe運動番你睇埋我果份
為中國香港出一分力
陳欣同鄭麗麗係咪仲一齊緊?
Viu外判
但都高質過tvb
出面好多勁人
拉打、超人同光豬美少女都去晒VIU
應該唔係, 睇粵配fb講, 依家係要執咗成個配音組, 所有配音員一完約就bye bye
同埋你覺得配音員有意義啫, 大台唔一定覺得 呢幾年成日突然就停曬節目配音, 淨係配字幕, 畀人屌一大輪先補返 其實要聽原聲仲使鬼開電視睇佢, 都戇撚鳩嘅
日本cv界個系統真係發展得最成熟
有時玩驚有其他語言配音, 睇到啲cv界八卦, 韓國都係同香港差唔多廢 歐美多人freelance接job, 但冇公司都搞到成日畀人走數
日本就算出嚟開過個字頭, 就算過渡期再難捱少少, 都冇其他地方簽埋公司咁慘
以前好似幾正㗎
舊時代唔止外購影片
甚至港產片
都要配音員配音
工作歷練真係差太遠

respect 仲係依個行業既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞