日本駐華大使館轉發「壽司郎排長龍相」:為理性香港消費者們點讚

201 回覆
1102 Like 3 Dislike
等睇国安係壽司郎門口執法
聽日衛生幫要出動有食客話肚痛,有人投訴有老鼠
其實開通返後,係少咗人排,但如果之後用大陸魚代替,咁就應該無人排
大陸人難講,因為佢哋去日本要thru 旅遊社去申請visa
首先唔係話咩來輻射水有冇事 但係人地大把野唔係來自日本
好波
可唔可以話我知,全個世界除左大陸,仲有邊個國家禁日本水產?佢地都係弱智?
一陣又話去食又係軟對抗........
五毛藍屍狗們咪又係全家死去食......
唔係中國香港又危害國家安全了
post元氣啲蟲
好嬲好嬲
比超卡仲唔派人拉日本領事
支那賤種好嬲好嬲
支那咪又係照一機機飛去日本
個啲又扮睇唔到
壽司郎搞夜市咪得囉,政府就唔敢話佢搞軟對抗
黑夜壽司重出江湖
你返法國啦傻閪
岩岩睇完個日本果邊既評論突然有感,當我發up瘋就夠

其中一個評論既意思大概如下:

「中國政府已禁止進口日本水產品,但如果像壽​​司等受歡迎的日本商品不再供應,能夠根據科學依據、理性判斷沒有危險的普通民眾的不滿情緒就會增加,這可能存在解除對日本水產品禁令的反政府活動。
中國政府或許是想對半導體出口禁令進行報復,但如果在沒有任何科學依據的情況下繼續下去,最終只會自取滅亡。」

稍微延伸一下意思其實唔難想像,如果港府以年為計持續實施禁令或進一步限制進口,不滿情緒自然會增加、發酵,這將有會導致出現反政府活動。而因為導火線本來就係日本、同日本有確實關係,唔會似幾年前登報外國、聯署、做完一大輪,最後就因為同自己無關係只係出黎9up幾句。當有反政府活動出現,肯定會得到日本支持,畢竟是為了日本而出現的社會衝突,借口相當冠冕堂皇。

另一邊,關於日本既支持,其實唔洗強求實際介入既行動,到最後只要有放寬對香港既限制或開路俾港人既風向就足夠

簡單總結一句,假如真出現反政府活動,可以輕鬆想像出,日本會借香港刀;又因為利益一致,港人會自願被人借刀發酵事件,同時亦有可能係大限唯一一次他國有充分理由介入既機會。

頭盔一下,為國安著想,我建議港府應盡快解除禁令,唔好俾小日本利用
應該禁飛啦
有內地網民對此留言稱「這是想趁還沒污染多吃點」、「你過一天再去看看」、「這是去退卡的嗎」、「240天後看他們還排隊嗎」,也有網民稱「挑撥離間吧」。

一地碎撚晒
仲上連登 去搶鹽啦on9
香港消費者

中國消費者

識寫嘢,為日本領事點讚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞