日本駐華大使館轉發「壽司郎排長龍相」:為理性香港消費者們點讚

201 回覆
1102 Like 3 Dislike

日本福島核廢水8月24日起排海,中國多次表達不滿,中日關係再趨緊張。日本駐華大使館8月26日在微博發布帖文,轉發香港壽司郎分店仍然大排長龍的新聞與照片,稱「為理性的香港消費者們點讚」。

日本駐華大使館26日在微博上傳一篇路透社新聞的截圖,新聞內容講述香港的壽司店外仍有長長人龍,部份壽司郎分店的輪候時間長達1小時。

大使館在帖文稱「為理性的香港消費者們點讚!禁止進口水產品的做法毫無科學依據,日本無法接受。希望中國消費者作出基於科學數據的冷靜反應。」

有內地網民對此留言稱「這是想趁還沒污染多吃點」、「你過一天再去看看」、「這是去退卡的嗎」、「240天後看他們還排隊嗎」,也有網民稱「挑撥離間吧」。

日方的核廢水排海計劃備受爭議,除了中國政府批評日方一意孤行、禁止日本水產品進口外,香港政府也宣布自8月24日起禁止源自東京、福島、千葉、栃木、茨城、群馬、宮城、新潟、長野和埼玉等10個都或縣的水產品進口,以確保香港的食物安全和公眾健康。

日本駐華大使館8月25日在網站發聲明提醒在華日本民眾,不要大聲說日語,謹言慎行。
支那人會唔會封鳩佢帳號
「240天後看他們還排隊嗎」
會的
搶着買鹽嗰啲咪就係弱智嘅消費者囉
一年365日邊日唔排我去
始終香港人唔係傻 (冇腦極端信政府唔驚另計)
唔係單憑你政府同民賤聯/工賊會/陳X欣
說三道四唱衰日本
再說好香港故事
就可以改變人諗法

都幾肯定…..之後日本機票肯定搶到癲
大陸人照舊身體好誠實去日本玩同食魚生
劈頭第一句就「為理性的香港消費者點讚」
擺明裡就搞分化
串鳩你支那人就係無香港人咁理性
一味聽個黨話

啲傻閪支那人仲講乜鳩「你過一天再去看看」
我屌你啦,開撚咗咁耐排足咁撚耐,同Sukiya一樣要排呀
今日先食完
你條死傻閪扮眾人皆醉我獨醒
仲以為去日本機票會平啲
結果聖誕節來回都要7000
仆街了
港共要搞鳩壽司郎了
啲撚樣講經就有份
就算信政府班藍絲撚樣
過多幾個月無咩事佢地咪照book 機票
到時叫佢post 元氣條隊囉
反正波台班友成鳩日貼元氣好好食
大陸咁講科學唔繼續講動態清零?
我想講我今日喺尖沙咀壽司郎都見到有支那人等位
佢地既特徵就係每人手持一支農夫山泉水
好撚搞笑㗎
班藍屍講到日本十惡不赦
係咁叫人唔好去 又係去日本係國恥
但中國人旅行團一窩蜂去日本玩
班藍屍就唔夠膽屌佢地
有冇網友嘅留言睇吓?
cap留言睇下
嬲到震晒?
更正
唔係農夫山泉 係怡寶
微博?刪帖封AC未?
元氣都OK啦
不過壽司郎又真係吹大左
佢擺明說好香港故事失敗
所以佢好撚嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞