房屋台點睇新世界爆爆地?

118 回覆
36 Like 7 Dislike
兩張圖一齊用先發揮到效用
唔睇好香港同港樓,但買地產股,係勁conflict indeed。
lihkg大家聽下笑下就算,認真就輸錢
太多人太賺錢,所以賴嘢
唔企埋去邊有今日嘅k11 musea,只不過代價係食航天城同體育園,今時今日咁樣都幾難回本

哦 柏傲莊大律師呀嘛 佢一定又係高位放晒再重熊 再最低位重倉入牛啦 口頭上從來都唔會輸
慎虛弱智 唔洗認真
佢好似換咗買希慎好耐
1997插 之後都無再講啦
雖然我都輸錢,但連登d人真係好撚7燈,講乜閪乜
班友轉追希慎, 連希慎都可以燈到3年低位, 再早前又話新世界債買得過, 又奶埋, 真係唔講得笑
幾乎全部舖位租晒出去都話蝕
愉景就真係蝕啦
佢個場夠多支那人去
舖位又租得出
疫情對佢影響不大
新世界啲場咪又係個堆舖頭
食 financing cost都出事啦
愉景唔係賺咩
唔明呢點 可唔可以講解下
雖然唔知點解會話蝕好多
個問題係地主會

Crossover買下恒大碧桂園債券

有事就經周大福填數

不過仲有幾多要填?
好多年前睇過一段時間香港地產 有錯請指正

因為地產商啲投資物業係起完之後大部分都會按咗佢黎套現去食positive carry

但係新世界K11個場因為當年起得太貴 聽行家講佢gross yield大概得1-2% (not verified) 而佢個borrowing rate因為加息+佢本身balance sheet太差俾人夾到飛起 去到high single digit 都唔出奇 (versus佢行家~5%+ cost) 變咗negative carry 每年倒貼

新世界唯一一條路就係增加自己手上dp既turnover 同埋dispose non-core IP回流現金去還債 但奈何大陸堆貨蟹曬 柏傲莊呢個大project又做得柒 黎緊啲capex又唔少 所以依家唯有靠家族吊命
意思係咪借錢起完
將條建築費計埋落去投資成本度
但收既租唔夠俾利息咁?

柏傲莊呢個租務 價錢絕對唔會賣得差
係唔知點解佢要等現樓先賣咁有信心
打緊新世界份工
你老友 KAON 屋台執葉大律師 睇淡但買樓嗰個呀

教人買新世界收股息租樓 快d問下佢點搞啦 信左呢d柒頭真係玩完
可以咁理解

冇人知點解 我自己就估佢之前賠得太甘想賣貴啲賺返差價 始終大圍站上蓋係新盤黎講佢係幾無敵下 有返咁上下demand
唔好低估連登同現實世界嘅反向關係
我估唔到好租到咁
佢當年都開錯價 地點仲屈機過cbd啟德
不過果2幢野應該接近無利潤
不過資金回籠好過無

我估佢目標係想賣晒幾幢商廈 始終唔係core
成個大環境都爆爆地
新世界唔洗太怪責自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞