父親的決擇 :2手Q7 vs GLE

51 回覆
4 Like 23 Dislike
以英國為背景
以2019-2021年車作比較
兩者都係V6 diesel引擎
Q7有mild hybrid
Q7比GLE大部,中排可放三張car seat (最buy呢樣)
空間表現(中排座位/尾boot) Q7贏

但二手價Full option 嚟講GLE比較平
如果Q7非vorsprung 就連天窗盤都難搵
Interior GLE比較fancy同高級,但都有做多咗嘅情況(例如要access第三排要按制等佢慢慢推出嚟)
Q7 造工好似幾接近Volks
音響: GLE burmester , Q7 Bose / B&O
睇review burmester比較一般
Infotainment GLE比較好用,冷氣制唔使用touch screen

大家會點揀?
Benz la 老婆開心最緊要
Dkl may買部車都要問公屋連燈仔
Audi/Mercedes 係New Money/廢老車,
反正都係要威
岀架 Jaguar/Land Rover 好過啦
廢撚到
連登開PO問二手車一律AE110
二手Audi整到仆街
GLE
gle 暫時用過最好揸既suv
家庭問題 有咁大部得咁大部
遲下學校出trip呀
outdoor activities 有單車呀 camping呀
奇奇怪怪大件野
又要坐咁多細路
咁愈大部就愈好洗
英國呀,唔撚係香港呀傻閪
邊度既Audi都係要整架啦
唔同香港買既Audi係大陸做既
英國大把4 5代golf行緊啦,氣溫環境都唔同,我諗你連VAG集團啲車有咩通病都未知
香港D柴油Q7都唔值錢就知好多問題要搵接盤俠 同埋柴油已經夠力又唔算食油加埋mild hybrid其實唔會有太大效果

如果想要7人唔考慮二手柴油 X5 or 電油 X5 mild hybrid or xc90 mild hybrid?
講緊英國車喎師兄
樓主講明係有mild hybrid,幅圖都係4M嗰代Q7,你拎香港嗰堆牛肺4L嚟比?
悉尼呢D過晒warranty既Audi真係一文不值
我係條街度今年真係未見過咩舊款A4 Q5 Q7
幾年前新車就大撚把
過左幾年近乎消失晒 你話咩事?
唔同全部炒晒total loss咩
整唔撚到就梗係報廢啦
人地Cayenne舊車十幾二十萬公里數咪一樣大把人揸緊
我已經特登remark氣溫環境,你仲要衝出黎講澳洲點
係 笑死 佢講珀斯都好d
即刻幫佢兜蘇格蘭都有珀斯
我話香港Q7唔值錢姐,就算最新個代Q7電油香港二手咪又係唔多值錢

AUDI新車無得頂舊車就......如果樓主住歐洲就買咩歐洲車都無問題,英國脫左歐都要諗埋未來維修問題除非樓主2-3年就換車,養得一架車更係養架可靠性高既車,香港呢D咁惡劣既環境都生存到既車係英國一定無問題

原來我柒㨢咗
肯定係 Benz
你有你講英國 我講我既澳洲有咩問題
你意思係英國既歐洲車就唔會壞?
所以英國既二手Audi就無野整?
係既話 我咪回你 哦 好啊
可惜澳洲既會壞囉
⋯其實要ride quality 同comfort係咪關要威事
倫敦一街都Porsche Bentley 揸Benz Audi真係好普通

Jaguar Land Rover 多死忠但真係好多嘢壞(特別係disco)
https://youtu.be/w5mqPidy6dU?si=fvGvu7mRr0atNYNj
所以唔考慮
Q7 6個isofix position
可以做carpool
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞