估唔到返hall影畢業相會被迫用條命玩ocamp

57 回覆
18 Like 14 Dislike
我轉身一望就發現有3男2女嘅黃hall人係我哋背後出現,我一定要捉緊對方呆滯嘅呢個空檔!

「跑!」我大喝一聲後就衝入六樓逃走,但係肥田喺地下執返自己個名牌之後先跟上我哋。

「死肥仔!」對方無打算放過我哋,即刻追上嚟。

我同阿米向右翼逃走,肥田卻去左翼走!

對方見狀都好快咁分開嚟追我哋,追住我嘅係一男一女。

「入去!」我同阿米衝咗入去後樓梯,但係我哋無上無落,反而匿埋係門嘅死角。

對方一開波,我手起刀落,用棒球棍正面打落對方嘅面上。

「咩事⋯⋯」係後面嘅女生見前面嘅男仔向後跌就問,但係我無俾時間佢思考發生咩事,我同樣用力咁揮動棒球棍去打頭。

男女平等,男同女我都係會打頭。

確認無追兵後,我同阿米就喺佢哋背後撕走名牌,再走返入六樓,我想盡快走去左翼搵返肥田。

但係阿米拉住我:「入lounge搵下有冇架餐先。」

我哋入咗lounge再確認無其他人之後就鎖埋門,開始搜索。

「呼。」鎖好門之後,阿米就長長咁呼一口氣,好似鬆咗口大氣咁,佢身上繃緊嘅氣場都逃逸無蹤。

阿米喺門嘅死角位乏力咁坐落地下,再用手遮住自己個樣。

呢次係被困喺hall咁耐,我哋第一次獨處。

或者因為我哋久違嘅獨處,又或者因為終於可以放鬆,阿米先至全身攤軟咁坐落地。

不過都係嘅,佢本身都唔係啲女強人角色,但係頭先佢要逞強到以一敵百,以一己女流之身去對抗癡癡地線嘅Adam去救人,都想像到佢有幾辛苦同幾大壓力。

「辛苦啦。」我輕輕摸一摸佢個頭安慰佢。

「嗯。」佢雙頰泛紅、微微低頭答我,佢沉寂一陣後開口:「可唔可以攬一攬我?」

有啲feel,有啲當年同佢一齊嘅時候嘅feel。

「嗯。」我都無拒絕嘅餘地,阿米撲入我胸膛嘅一刻,嗰份軟綿綿且溫暖嘅質感令我全身蘇麻。

「我真係⋯⋯好驚。」阿米聲都震晒咁講。

「⋯⋯」我無出聲,俾時間佢慢慢整理。

「做閪女人同人講數真係好累⋯⋯明明我唔係咁。」阿米以撒嬌般嘅聲同我講,就好似我哋拍拖嗰陣咁。

「我知道。」我安撫道。
再推
「見到真係有人死之後,我就好驚。」阿米指嘅應該就係Ken。

阿米抬起頭,用佢水汪汪嘅雙眼堅定咁對我講:「所以我想同你講⋯⋯唔講我會後悔,或者以後都無機會講。當年,我其實只係想扭下計,並唔係真係想同你分手。只係講咗出口之後唔好落台,你又無嚟氹返我,所以我先無同你講復合。」

奇怪,好奇怪。點解要係呢個時間點講呢啲嘢?命仔都難保嘅時候講啲男女私情?

呢個時候,張家輝嘅「啲女人好撚古惑㗎」嘅畫面浮現咗喺我腦海入面。

「呢個時候⋯⋯講呢啲又有咩用?」我稍微鬆開抱住阿米嘅手。

「我只係唔想有遺憾先講⋯⋯因為我哋隨時都可能會死喺呢到。」阿米同樣真誠咁講,嗰種凌人嘅氣勢已經唔見咗影。

定係呢啲只係想我保護你而作出嚟嘅藉口?

「咔咔!」

我話未講出口,我哋嘅對話就俾門外敲打聲打斷。

我哋兩個馬上警覺起嚟,鬆開攬住對方嘅手之後就,偷偷摸摸咁踎低。

透過大門中間細少嘅玻璃窗,我忍約見到推門嘅係男性。

佢用力咁chok道門幾下,試圖用武力爆門。

每chok一下,我就越用力捉住棒球棍,最後對方見開唔到門就離開。

對方轉身嘅時候,我見到對方背後嘅係黑色名牌。

我同阿米對視後點一點頭,之後就細細力咁拉開門,然後攝手攝腳咁追上去。

對方應該無發現到我哋嘅存在,佢急步走到去後右翼嘅樓梯。

基於頭先我哋喺樓梯偷襲人嘅經驗,我哋無直接追上去。

等咗約5秒,我哋聽唔到有救求聲之後就追咗入去。

點知,一入去我就見到頭先嗰個男仔暈咗咁坐喺地下。
「小心!」喺我身後嘅阿米一聲呼叫,及後佢一手將我推前,然後我一秒前所在嘅位置有人撲空。

「唓!」撲空嘅男人不滿咁噴嘖一聲,佢手上拎住一條毛巾,仲有啲奇怪嘅味道。

「迷姦水⋯⋯?」我試探性咁問。

「識啲嘢喎。」個男人好似他鄉遇故知咁答。

「我以前就聽過,你哋藍hall有唔少人玩呢啲迷姦水。」我翻開過去住hall嘅回憶講。

「即係你就係喺樓梯埋伏,有人入嚟就焗暈對方。但係無諗過我哋有兩個人。」阿米搭話。

「錯。唔係你,係你哋。」

男人語畢,樓梯上下就各有一個男人行咗出嚟。

三對二。

「走!」今次到我先反應過嚟,我喺阿米未入晒樓梯之前推翻佢出去,見阿米試圖再推門入翻嚟,我就再講:「搵幫手!」

「天真。」男人同佢嘅同伴將我包圍起嚟,但係我緊緊咁張背貼到門上,盡量唔俾佢哋搶奪我背後嘅名牌。

佢哋三人組都係白牌嘅人,即係要返生嘅人。

明明我哋先係狩獵佢哋嘅人,點知我哋而家比佢哋圍毆返轉頭。

「夠膽就隻揪!」我橫向空揮一下棒球棍,手上無武器嘅佢哋本能向後跳後。

「你夠膽就放低支棍同我打過!」對方喺嘴炮上唔打算認輸。

「咚!」呢個時候,樓下有人突入!

係紅hall嘅黑牌人同埋緊隨其後嘅係⋯⋯

我嗰組嘅毒撚!

「William!幫我!」我大叫頭先走咗去嘅中二病。

點知道,William望一望我之後就講:「我仲有任務要做⋯⋯請你自行脫險。」

William講完之後就追住嗰個黑色名牌人一同向下逃跑。

果然,我哋只係咁啱俾人放埋同一組,佢根本冇好大嘅動力為咗我而犧牲。
輕鬆一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞