伏已中!!!大家千祈唔好幫襯安聯旅遊保

32 回覆
76 Like 11 Dislike
All risk係咩意思?
正正常常你畀到supporting document
人地policy寫明有包 就賠得好快
除非你柒下柒下 比d唔比d 來來回回就好耐

利申 安聯claim過萬 medical 唔洗一個月拎返錢
有機會寫,要幾多日之內提供必須文件索償,呢個就好有趣

因為好多人會理解為幾多日之內同保險公司講就得,what if佢話你喺限期內提出索償,但冇提供哂所有必要文件,要唔賠,如果佢一直話你文件唔啱,拖到限期後,咁你咪冇資格索償囉

上門搵幫助未必大,首先,保險公司未必得一個office,理賠係back end又未必會理你
平時travel delay 係peril basis 即係要中佢指明嘅事件引致你delay 例如:天氣、飛機機件故障等,你唔中就無得賠。(常見就係啲好撚cheap嘅單,指明要飛機機件故障,但航空公司同你講係航班調度問題,咁就無得賠喇。)

All risk basis 係除咗指明不保事項外(例如你自己On99趕唔切去機場),任何情況引致嘅delay 都有得賠。

即係舉證上,peril basis係客證明自己中到peril , 而all risk basis 係保險公司證明你中exclusion
Peril定all risk會喺啲terms到寫明?

之前買過無留意tim
當然要寫明,唔係點知要唔要賠

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞