日本菜味道擺盤全方面都撳住中菜打

45 回覆
32 Like 88 Dislike
日菜師傅有職人精神,日日親自落場揀料、親自坐鎮,每款菜輪住上計算好味覺變化。出嚟效果就係客人滿意、風評好、回頭客多

中菜又亂又雜,高檔嘢剩係得個多字,成堆菜咁擺哂喺枱懶豐富,實質浪費食物,又鍾意落大撚油,食完都唔知食緊乜。廚師質素又參差,搞埋啲on9加料文化,啲客驚撚咗廚房,食嚟苦咗自己

不過中國人做嘢不嬲求求其其,翻工hea做等放工hea,公司嘢關佢鳩事,所以中菜做唔到日菜嘅高評價真係民族差距、人種差距嘅其中一道縮影
「淨係」,唔係「剩係」。

單睇兩個字獨立嘅意思,可見「淨」係解只有,「剩」餘下。

配合其他字組成詞語:淨機價、賣剩蔗、淨重、剩低、淨色、剩返、淨麵(冇餸只有麵)、剩麵(餘下的麵)、淨係。
你媽死了
支那人反駁不能
好老實
好唔好味係講果個廚師對食物嘅認識對味道嘅認識
一個廚師只識整幾樣野幾撚好味都只係幾樣嘢
補充返唔係講咩菜系勁唔勁
中菜煮法擺脫唔到大鑊飯式"段圍計"的上菜模式就永遠上唔到大枱!!
現代化緊係一碟一碟上
中菜食蒸魚可以9成都豉油熟油蔥(水煮魚等劣質煮法可以唔提) 食日本魚生壽司唔同魚唔同位都可以落唔同調味

中菜唯一贏係泰國絲苗米> 日本珍珠米(無米香 )
中菜淨係食材都輸九條街
中菜好好食喎 點解一定要分高下
係,求其養求其煮,總之大火大油,出到嚟客就食唔出唔新鮮
中菜好正wo
好鍾意夜晚晚睇中華料理D片
https://youtu.be/cE6sS1SFLqk
https://youtu.be/PuUSIY4sOMk
食過貴既中菜未?
雖然都係覺得假膠多,但我想認真答

將一隻熟雞斬件再拼翻齊出嚟呢一下,其實除咗中餐之外冇乜其他派系做到
樓主扮屌中菜,實質想人推介邊到有好食中菜
所以唔好答佢就啱
下次未食過就咪出嚟鳩噏扮勁
樓主正垃圾,點解可以忍受日本野將啲生肉放入口,一碟豆腐火腩飯己經屌打日本野
啲語氣口吻勁似啲無知廢老
不如批評之前試下多點了解下先
不嬲都有中式刺身
其實google下米芝蓮中菜廳有幾難
係都要開埋d垃圾post
唔講都知,好簡單

你同人興祝生日

睇下一開始話請人地食omakase,突然改口話食中菜酒樓,睇吓佢屌唔屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞