電機電子工程業要人!港燈電機工程師話你知有咩出路

127 回覆
5 Like 111 Dislike
Poly power E係大電
細電真係focus programming 多過hardware

讀電子梗係玩hardware先係皇道
Mphil班frd 玩ic rf semicon 精英
拎住offer 移居英/加輕鬆兩倍人工
唔駛牌就係最大嘅優勢
但同時都畀美國煩撚住哂
想搞個visa過去出trip都畀人reject
Poly 電機 for 供電系統
但Poly 電子 power E 指 DC-DC DC-AC convertor volt數比較細
比如整電腦個火牛
其實電子同電機做落手唔同野黎

Software/hardware 都係皇道
電子就係夾係中間
唔洗牌想躺平都唔得
細電HKIE都有牌考
但行內好少人簽/有牌
完全唔知去邊搵人簽考牌
想chartered去考政府電子E
細電個牌有乜用?
又唔係起樓咁一定要有牌
有時間能力去外國讀master/phd 入IEEE好過

隔離post 吊緊scheme A
仲推細電scheme A 是否on9
嗰牌就係為咗入政府 政府E一定要有牌
如果唔係ee牌考黎都無用
如果留港 所有engine包括ee最好路數係入政府E
7xk 起跳 躺平唔升都講緊1xxk
我唔知出去外國以我能力有冇機搵到呢個人工
加拿大ee環境點? 易唔易搵工?
如果我得三大ee degree係咪無咩機?
都做咗十年野已經無心力同時間再讀上去
畢業mtr做兩年 人工都兩萬二
有cee學生未hd畢業都做緊s30 三萬幾蚊人工

係咪你廢咋
mtr自己都有請學徒
送左差唔多廿個九月黎ive讀cee

你唔做大把人做
事實有cee同學hd未畢業 做mtr都有30幾k算幾好
btw你唔做大把人做 多謝支持
係香港人工低姐,去到加拿大拎番正常價
Too long didn’t read
cee hd畢業做兩年mtr 都上到兩萬二蚊人工
唔做mtr咪入機電工程署水務署都得
唔做工程轉IT都仲得
認同 imd,,狗也不屌
甚至poly大電都會有教digital logic/transistor level
不過教得皮毛少少咁解
大細電合併好事嚟 讀過先覺得細電好玩好多
digital logic/transistor level 嗰d上網自學都得
最難係OS 到hardware level 全流程 太多皮包住
當然線路同計數都要學校學先全
Power E 又係自己好難學 (大電流要設備)
其實四年制 我贊成合拼
香港大專院校啲電子工程系應該執柒哂佢唔好再誤人子弟
電子工程同紡織業一樣一早已經係香港既夕陽行業根本無得撈
連揾份似樣啲有番下咁上下人工同career path既工都難
年年一車車學生俾人水咗去讀細電
我見到都戥佢地慘希望佢地回頭是岸唔好成為下一個我
你班i大教畜仲吹奏電子工程
我只想講你班教畜仆街冚家鏟生仔冇屎忽早死早着
為咗自己教席斷送人地一生前途
狗都不如趁地淋
i大係冇電子工程呢科

cee係電腦工程近IT 一半軟件半硬件

如果呢科都搵唔到食姐 姐係IT/CS都係乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞