電機電子工程業要人!港燈電機工程師話你知有咩出路

127 回覆
5 Like 111 Dislike
不嬲都係咁
細電移民神科喎
下?
我做緊外資RnD, 請極都請唔到Senior喎
因為好多都移緊民
轉左去鐵啦
細電移民爭住要
請教下巴打做細電邊方面既研發?
ecommerce hardware engineering
淨係做hardware, 唔駛做firmware/software
入左去既人就唔會出返黎架啦

同公務員一樣
人生贏家
外國呢行人工扣埋稅仲多過香港。。。。
除左搵工麻煩外有料有經驗根本唔洗驚
但其實香港搵工仲難

係香港吹讀電子絕對係pk
Poly EIE(電子) 比大電 食左
連個department都保唔住跟住同人講電子好好境
除左熱愛/移民 根本 唔應該讀
要讀ive就讀cee係電腦工程
起碼可以撈埋STEM同IT
Poly eie 根本唔係電子,啲course主要都係programming

電子黎講得港大科大先叫入流
唔係放眼世界做乜讀電子先
EIE 點會唔係電子,佢多左programming 比你㨂
你要讀電子讀死你都得(power e, Ic, rf, semiconductor)
Poly Power E不嬲都強

唔係放眼世界做乜讀電子先

咁就唔洗讀IVE,貪佢易升
要撈埋STEM同IT 根本讀乜理科都得
唔一定讀IVE CEE
全香港應該冇一科hd玩arduino可以玩到贏咁多比賽理科冇ive咁職業導向
你出黎做野就要整套arduino/整component出黎
Arduino 最多咪入門
唔通識用ipad等於識寫app
cee以hd level黎講
arduino無論硬件軟件玩到好熟
自己起晒server 寫mobile app 寫dashboard呢科學生係成套野係可以做晒出黎 贏左好多比賽
讀Civil 好過 唔洗做二奶仔
你的講法好似你教緊班HD
唔洗sell 啦

有興趣咪讀,當做水泡一定後悔
照你地禁講,細電=唔簡major 嘅bba
比較了解呢科 講返事實出黎姐
吹到呢
細電包好多科(相關但不同field)
例如IC design, power E, RF, communication, sensor....etc
呢科唔會有牌,你有料人工可以好高
但你當水泡科就其他啦
EE 英國好L 缺人
如果為移民
RF,Com, 會好D
向英國最衰都 有 25000鎊 (年薪/新仔)。。。

前提學好講英文
家下寫REPORT /EMAIL 可以用AI寫 已經好方便
其實樣樣都缺
Power E 因為要起叉電站 勁請人
不過講緊高V高A,要真係識先得
IC design都多
上linkedin 有得睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞