C919缺美零件飛不起來 習抓北京航空副校長出氣

146 回覆
173 Like 2 Dislike
民用機得兩張cert, 歐盟同FAA

佢唔想你入局就用是旦一條例ban你就得

航電parts係逐舊零件cert,你想轉parts都要拎返同級cert先可以轉
Radar Cover

厲害了,我的國
志大才疏
又唔可以咁講,好多科技都係軍轉民用。

只係人地軍用係真自煮研發,由理論細節慢慢改變為民用。而唔係直接山寨 output ,再將 output 變民用
又話自主研發,煮啲咩啊?
Made in China wor
冇得經香港走私?
大型飛機得美歐俄可以掌握到,日本都失敗收場就知道有幾難。
你可唔可以求其拆個Benz 用嘅行車電腦去部吉利度用
戰鬥機係追求高性能
民航機係追求經濟耐用可靠

等於用法拉利嘅concept 做架密斗都未必好用
不過以佢地個性,呢D門面野其實飛到上天已經算贏,應該唔會理貴唔貴易唔易壞喎。
未必係造唔到,只係用一次就蝕返十次
你一部客機野野要用d傾一國之力大量生產同一零件再萬中簡一既零件
邊間公司蝕得起
參考左咁多年都未參考到技術,抵炒
問吓呢位同志

蒙其D連迪路夫 • 6-2
慢慢轉零件囉,長江1000A引擎都研發成功
過多排就裝上C919

中國C919成功了日本MRJ卻夢碎了日本網民:為什麼?
https://lih.kg/bzskkPV
要做,係做到,但係咪襟用,維修易同成本都要考慮。

民用要諗埋油耗兼且一系列安全野,軍用就唔駛。
五毛靜撚哂
定係水浸停緊電?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞