點睇近兩年上車嘅90後留港撚

38 回覆
54 Like 19 Dislike
把握發展機遇 叻仔叻女
傻仔唔抵可惜
自住驚閪
負資產喎
有買貴冇買錯
估價高過買入價 > 賺左百幾萬
估價低過買入價 > 帳面數唔計

識得人層樓估價跌左一百萬,加息後供多接近一皮嘢
畀錢AA狗賺嘅金主
次次比機會你地買貨都有幾廿個籍口…
最後咪又係錯失機會做租租
【5】留港買樓死全家
https://lih.kg/3455974

通宵要食海狗丸=難道我還未夠難=應承我不分蝗藍=最後一代了謝謝

會員"通宵要食海狗丸"經常性於房屋台post人身攻擊業主
每逢樓post都會入去屌業主唔平賣
蝕讓post就入去抵死
破頂post就入去屌AA左手交右手
但從來唔正面回答一下點解又要屌業主同時又要買居屋
自己做留港撚買居屋又屌香港做臭港
業主買樓係有付出唔似得你件垃圾怨天怨地
得罪講句韓腫同樹大都唔夠你賤
因為買唔到樓又移唔到民甘願為港共賣命
分化留港人士覺得留港撚抵死
當初留港撚點樣為香港付出視而不見
從而分化移民同留港手足
唔係3年咩
關你撚事咩! 洗唔洗開多個post討論點睇在香港生存唔到要敗走的90後
都係跳樓啫
賺左做負資產業主經驗,無價
AA驚閪
傻9業主供咋嘛
唉 80尾90頭 好多都係2017-2022呢d時候
先有能力入市 唔少frd都係咁
2019前入市果d算慘 無諗過林鄭咁仆街
但其實大約2021-22 SSD一完肯即走
就未算入肉ge 但好多都無乜意識

2019後仲入市 就投機多 博贏到香港維持自治
呢堆真係唔扺可憐
依家層樓就跌左成球 大的跌得仲金 又供多左
暫時好在中高層走左好多 d人升左人工加左頂下
但真係唔知佢地維持到幾耐

唔計家底 淨計自己 無買樓 拎住個首期移民的
settle到 係外國樓價無咁高下
又唔洗怕無啦啦比人捉 同 割韮菜 先係暫時最好果班
外國買鄉郊先無咁貴
其實 大家都係轉咗去英國同加拿大炒樓
唔使講得咁高尚
有錢果班/收成期果班就係
大把30-40歲 都唔係有錢
淨係買得起自己住果間
仲繼續要打工搵錢做供供
做供供不如留港啦
人工高成倍
睇你做邊行啦 同埋香港個勢
捱唔到幾耐 高人工低稅率滙率唔係必然
睇自由搞成點都知
佢地廢姐
我層樓供剩140萬
利申90後
連登話我哋知係香港買樓就係罪,要日日比人咒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞