的士牌價連跌6個月 紅的375萬有交易 按月跌近1成

44 回覆
23 Like 1 Dislike
政府唔禁uber,就知係想的士牌死啦
痰餵豬 幅身家 mola mola
今日係370萬

標價同實際交易價唔一樣

想買者千祈唔好跟價位買 無論過去、現在 或未來
最可怕可能係滴滴仔
CD狗如果要交稅的士牌咪搵錢更少更唔值錢
呢d真係應該drop to zero 啦
佢呢啲似係有街客或者其他的士app柯打所以唔做佢
可唔可以簡單解釋下?
自僱人士想報稅
要去開間公司
報利得稅
同車行租車 入油呢啲開支
有時撞到人要賠錢
呢啲全部要keep單據,連同公司銀行月結單俾會計師計數
然後仲要搞埋公司強積金戶口,自僱人士都要供款

仲有啲我可能唔知啦,望過下大約係咁

揸的士揸到要管理間公司
有邊個會專登咁做先

如果可以簡化啲程序,其實都報得過
始終想買樓做按揭,有稅單證明收入好好多

單人排公屋要排勁多年,其實都唔係咁易拎

國家解決失業率方針,政府撚夠薑搞鳩Uber 咩
的士等入博物館啦
咁佢地而家係報失業,當冇揸過的士?
其實肯行電子化
呢啲邊撚駛用人手做。

報稅軟件搞掂哂。
sorry我無知唔識,不過試咗幾架都係咁,我好難唔咁諗,反而uber 私家車一call就有
申請獨資業務BR,唔需要成立有限公司,免除核數要求,銀行戶口都唔需要特登開個
業務規模細,賬目同supporting document唔駛太講究,你唔係蝕得太誇張係唔會查你,你報咩就跟住嚟評稅
盤賬冇MPF,稅局唔會舉報你,不過最好跟法例供
每年額外畀BR錢,其他冇分別
你講電子化去到咩地步?
宜家個人報稅你都可以好簡單上etax打個金額就搞掂
用咩軟件系統AI都係要有人去記錄、整理、申報交易情況,除非所有嘢都係電子支付,銀行有收錢畀錢就send哂啲資料畀政府
收錢>電子紀錄
同車行租車 >電子紀錄
入油呢啲開支>碌卡

撞到人要賠錢>轉帳紀錄

乜鳩單全部import入軟件,人眼檢查一次啱就記數。

就算無AI,外國一早係咁做,有AI仲要人手同紙乜撚嘢?
或者簡單啲

依家車隊化丫嘛

咪公司搵個人同你做哂呢啲濕星數同紀錄

問題根本唔係技術,而係你本來避開稅唔駛交,肯唔肯轉去呢一步變幫人打工?
貴過的士🚕
冇得再做自僱人士,車主要僱用的士司機
裝八達通,收入入公司數,每日減車租出糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞