的士牌價連跌6個月 紅的375萬有交易 按月跌近1成

44 回覆
23 Like 1 Dislike

的士牌價持續插水,據香港的士交易所網頁最新數據顯示,截至今日(2日),市區的士(俗稱紅的)牌價為375萬元,較上月同日412萬元跌約9%;新界的士(俗稱綠的)最新牌價為311萬元,按月跌5.5%。翻查過去12月,紅的牌價曾高見465萬元,而綠的高位則是388萬元。

的士牌一直受投資者追捧,市區的士牌價於2015至2016年期間曾高見723萬元,期內新界的士牌價亦高見591萬元。但過去3年新冠疫情期間,的士牌價持續低迷,直至今年1月初香港恢復通關才止跌反彈,惟隨後再次見頂,紅的牌價自2月462萬元持續回落,至今連跌6個月。綠的牌價3月一度高見376萬元,但及後走勢同樣下行。

有業界反映,牌價下跌受多個因素影響,包括現時利息增加、司機老齡化問題嚴重、的士保險費飆升、收入少且條例多等,導致現時無人入行,車牌多人賣出,但卻無人買入。有業界認為目前行業處境困苦,促政府提供支援,包括盡快修例打擊「白牌車」,提高的士收費,降低考牌難度,以及輸入外勞等。
加車租囉
加管理費
條例多
快d 申請起錶500蚊啦
而家uber咩環境 係咪收費貴過的士?
的士牌界黑山老妖痰餵豬走唔走得切貨?
車租有冇減
可以更低
稅局咁多年都唔查依班垃圾交左稅未
搞塞車半分鐘一跳 好過啦
個牌比你炒?比你投黎揸,炒完輸左叫政府做野?
建議增發
班車主剩係識嗌加價
跟住加車租
頂住個牌價
搭的士好似抽獎一樣,過海唔去,近唔去,塞車俾佢屌,風琴腳......俾錢佢賺,仲要睇佢面色
咁不如Call Uber,舒舒服服,車差唔多到先落樓
好多香港人寧願俾貴啲都唔想搭的士
最高好似抄到7百定8百個
跌多10%應該好多人撈底
潭餵豬表示
dc車主同dc9兩樣嘢
有幾多dc9有的士牌
痰餵豬開始出貨準備移民
試過call uber taxi,佢地近唔去,突登停低扮塞車等乘客自己按取消
375萬去銀行做定期好啦,收埋息再推落去買匯豐,一年收四次息
uber taxi/ uber 要上咗客
再拉一拉個app條bar確定已上客
然後先會知道目的地
連登就係充斥你呢啲乜都唔知就下判斷既人
要屈dc9唔係咁樣屈
其實你研究過做dc9如果想交稅應該要點做
你就知道麻煩到極點
好心就增值下先啦,2023年仲未用到八達通比錢,一味叫加價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞