computer science 多維度排名

57 回覆
21 Like 23 Dislike
HKU 吹水勁
cu ust tech 勁
city 揾兩餐

Bu呢?
睇你係咪講HKU係咪有一樣tech底,而佢地更presentable先?
如果唔係,係另外兩間u tech底較好少少去比
咁就有得討論

你講個人好presentable,之後都唔揼code
佢行既path基本上就係會做consultant
過幾年自己撲水周圍拉人脈,最後再上一層自己拉生意
搵錢既curve係logistic growth咁,上得快停得快,要breakthru自己keep泊到碼頭埋到班
但的確hku alumni有啲old money關照係好易行

Technical係香港係怪,但條curve係exponential 咁上
有英文的確好更多
尤其而家間間都要ai間間都要digital transformation
全部人都要將啲嘢放曬入datapool

如果要入finance IT得presentable真係唔好哂時間
finance要極致既accuracy同stability
interview 開頭英文lak lak聲
但chok兩野露哂底真係唔撚想再in
反而甩甩咳咳但講到係machine level個program點optimise memory usage請硬
之前會收文科同埋大量NON JUPAS
痾屎語音打 1999 sorry

利伸 外國U
好似仲低過Ust pure science..
ChinU 行開
Thx
jupas 高過uq直入sry🤡
你不如search係cu mmlab 啲prof學術地位幾高?cu尖子有呢班人背書申請美國topu都好大優勢啦🤡。btw三大之中唯一可以自己培養到頂尖cs學者就係cu(ust啲大粒prof係用錢請返黎). Google 下 He Kaiming 先,唔好咁無知。
Ust CS擺明勁好多喎
Both ug and pg
珍 連CS埋夠膽話自己香港第一
He Kaming PhD係cuhk
我印象呢,cu cs好多oi牛牛入去
平凡人入去就已經輸半條街
其實排黎做咩 出到黎咪係做同一份工 老闆請唔請你 主要睇工作經驗 讀大學係入場券
樓豬不願承認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞