其實歐洲有冇"抗德神劇"?

223 回覆
307 Like 10 Dislike
歐洲拍既二戰片主要係表達反戰意識令歐洲人記得杖已經打左過千年 最後果兩場死得太多人 要停手
美國拍既二戰片主要係比美國佬爽 popcorn打飛機打柒Nazi同架仔

BTW
Flags of Our Fathers (2006)
Letters from Iwo Jima 硫黄島からの手紙 (2006)
呢兩套硫黄島 用互相對面視角拍既唔膠 好推介
我比較想睇德國抗蘇劇
除咗generation war, 1942 仲有冇
https://fb.watch/l-vXvAEPo7/?mibextid=NnVzG8

Facebook watch個到成日都有啲垃圾俄羅斯抗德神劇或者講戲
十二金剛 Dirty Dozens
大撚把啲垃圾俄佬戲係抗德神劇
神級on9?
吹到俄仔無槍用
低能
法國應該係唯一拍唔到既戰勝國
睇佢地幾憎希特拉就知

結果e+歐洲極右全面掘起
neo nazi仲光明正大浦頭
但呢套好睇,神劇九唔搭八之餘唔好睇嘛
Das Boot太過反高潮 最尾先咁樣死嘅
納粹女魔頭系列
俄羅斯年年拍幾十套啦
“敵對邊緣” 係荷里活法國導演9拍時空歷史太林格勒

認真嘅睇德國93年拍嘅 “史太林格勒”

抗德神劇嘅就睇俄羅斯2013年拍嘅 “史太林格勒”
其實啲主旋律愛國戲荷里活拍唔少
只係人地拍得型搞到外國觀眾見到美國國旗嗰陣都覺得感動
電視劇加埋電影年年幾十套呀 ~ 不過有啲拍得幾好睇
indiana jones
完全一個都冇講你都唔信啦
咁點都實有啲支持者啦
駛乜咁大驚小怪
法德波意匈唔係極右執政就係最大在野點睇
咁叫有啲
大把cult 片
呢套空想劇堅好睇
拍法國自由軍團,戴高樂囉
雷霆救兵
上面講左
The Long Long Holiday / Les Grandes Grandes Vacances (2015) (法)
雖然係動畫黎
關於一對法國小朋友兄妹去爺爺農場度假跟住德軍打到黎 -> 德佔直到盟軍解放
仲要兜去後面打爆虎式
虎式車長個個都係最有經驗果批
會比佢係平原埋身仲要正面走甩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞