紫禁城精密排水600年 經中共「現代化改造」後現水塘

150 回覆
314 Like 2 Dislike
600年嚟冇積過水而家終於可以積水了
呢個個文明嘅進步,係新中國嘅成就
沒有共産黨,沒有新中國。
中国天空之鏡
原本故宮排水系統強到絕對可以打j, 估唔到咁都玩爛埋
公公曰:水爲財,吉兆也!
曲線同幽默係生存技能
解決從來未有過嘅問題
故宮精密的排水設計

以往故宮導遊的解說詞中,總少不了介紹故宮精密的排水系統,讚歎古老的中國智慧。
據陸媒介紹,古人建造故宮時,就設計了一套精密的排水系統,使地面排水量大於降水量,有效避免了宮內積水。

故宮外設計了三道河渠,第一道是「明內城護城河、大明濠及太平湖」,第二道則是「西苑太液池及後海」,第三道是「外金水河和故宮的筒子河」,也就是所謂的護城河,這些河渠平時為城市供水,遇到暴雨時則有排水作用。

故宮內的雨水最終都通過排水渠道流入內金水河,再從東華門南邊的水閘流出,與外金水河匯合。因為北京地形是西北高、東南低,古人利用此特點,也將故宮內的水系設計成北高南低。

故宮內部的排水系統更為複雜精妙。
排水系統以故宮正中御道為分水線,分水線東西兩側的地勢逐漸降低,可令雨水順地形往東西側流入護城河。

太和殿、中和殿、保和殿這三座大殿的三層玉石底座上,每一層四周都佈滿刻有龍頭的雕刻,充當排水口,每當下起大雨時,龍頭雕刻就會噴水,形成「千龍吐水」美景。

故宮各處排水的明溝和暗渠密布。因為宮內建築物又多又密集,每一座院落相互阻隔,為了防止局部積水,院落內的排水設計更加精密,設置明溝、暗溝、涵洞、流水溝眼等,每條溝渠綜橫交錯,形成龐大且完整的排水網絡。

陸媒稱,精密的排水系統再加上定期維護,才使故宮600年來沒有淹水問題。
製造前所未有問題 化不可能為可能
可能又係千年一遇大雨
成功解決600年嚟嘅旱災
美國佬背後
慈禧當年收咗美國佬錢,攪件咁嘅嘢嚟架禍共產黨。
但呢啲應該係假? 我係連登學支那歷史,知道支那五千年都係無任何成就,基本上都係好似生蕃咁生活建築無文明,啲歷史全部都係偽造. 應該造唔到呢啲系統,或者係支共求其起出嚟再吹話係歷史建築??
以前帝制一樣都有貪污 但人地一路貪一路都可以整到啲野靚一靚

依家變成咁
人哋當初起城係有規劃過
喺西北依地勢引河入去再喺東南排走
但去到依家
紫禁城外嘅原皇宮禁地變左住宅嗰啲
啲排水系統就要改
變成冇左原本嘅功用
放啲鯉魚入去,入場收費釣魚
億年一遇呀on99
但支那應該無呢啲技術? 似係求其起啲野再吹
始終係皇帝住既地方 求其起要殺頭架 死都要死掂佢啦
排唔到水皇帝點會住
以前負責建築紫禁城堆官如果出事係誅九族
基本上絞盡腦汁黎起 所有部分都係設計得好精妙
點同而家啲人做咩都求求其其
點會冇
你睇下都江堰就知
玩左成兩千幾年都未玩完
不過中共管治下呢啲技術冇哂咋嘛

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞