有咩動畫電影你覺得係人生必睇?

520 回覆
1069 Like 59 Dislike

心目中最好睇既吉卜力作品
Eva
但係啲飯有部分係呀哥換番嚟會唔會因為仲細所以番唔到工?
套戲睇之前大概知係講人生講目標,當初以為係鼓勵你努力追尋夢想,做自己鍾意嘅事嗰種,點知最後想帶出嘅唔係咁,有種當頭棒喝嘅感覺,原來好似太執著於揾人生目標呢樣野
Toys story 3

我係同初戀入戲院睇

之後翻睇已經係tvb 嘅時候,個時已經散咗,身邊又冇乜知心朋友,見班玩具手拖手準備入焚化爐個刻,爆喊。
lm
睇台仔講話呢套食晒屎個idea好但基本嘢都搞唔掂
終於有人講漫畫好睇好多,但電影最尾都忍唔住喊咗
想問係咪冷門?
好少聽
Akira
伊藤計劃嗰三部曲冇人識?
對吾字,可能我講得唔清楚

畫面係指流暢度,打戲嘅效果等等,而音樂係傾向指收音。兩樣嘅程現好受到當時科技嘅限制(收音、剪接等),畫面嘅流暢度、效果同而家比,大概只係基本動畫電影水平但喺嗰個年代,可以話係超曬班

音樂作曲方面係出色,亦都有營造到相應嘅氣氛效果,但收音方面就好似而家用電話錄音之後就播出嚟算。某啲位配樂更加會搶埋對白,搞到對白突然間好細聲,喺mixing方面明顯無現代技術咁好。坦白講,睇慣現代動畫嘅,呢啲係會幾出戲。

或者可能師兄你喺戲院睇4k數碼修復版,但我就喺屋企睇netflix版搞到可能有啲差距

我都好認同佢嘅分鏡、效果係嗰個年代好前衛,亦都啟發咗之後有更多好作品俾我哋睇。但如果現代人想去享受一套動畫電影,係咪真係fulfil到呢

情況就有啲似,大家都知第一代iPhone係史詩級嘅傑作,但如果叫大家而家用第一代iPhone,又係咪嗰回事呢

至於三十年後,我以上講嘅動畫技術喺三十年後可能又會一個大躍進,到時睇翻鬼滅、fate hf啲打戲都只不過係勉強合格水平都唔奇,而家嘅dolby vision將來可能唔入流。但影片本身就係追求聽覺+視覺嘅享受,現代畫面收音技術有更進一步嘅提升,咁現代人當然就會養大咗胃口,咁就呼應返我一開始講嘅:難免睇翻呢啲「經典」會未必人人頂得住,起碼要放翻低現代嘅眼鏡先享受到
他只是個孩子
追逐個人目標可以,但做人其實唔係只為一樣野而生,因為每個人都有唔同嘅火花組成,有更多野值得我哋去發掘,放下執着,我哋可能見到嘅嘢仲多,男主角最後意氣風發打開對門行出來,即係意味着佢領悟到呢樣嘢,打開人生既另一章
言葉之庭
聲之形
涼宮消失
3套都正 識貨
乜名?
四月
火影
以前細個8歲睇過 蒸氣男孩
都宜家都記得部份畫面 因為真係好靚

Rise of the Guardains
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞