麻將的禁忌

109 回覆
6 Like 158 Dislike
試過海底撈月十三么
跟住輸翻轉頭糊都食唔到鋪
依家2017年,都仲咁迷信,咩副副麻雀都唔一樣,機做㗎大佬,咩年代呀仲手刻呀?
你話講移燈換凳洗手食煙熨櫃桶都仲有趣的
洗牌嘅聲可以超渡亡魂
篇文係咪簡轉繁
以前試過飲醉咗同同學打 一圈內輸咗兩鋪十三厷
痴左線 攞咗條賓周出黎fing (重點係有女同學係到 )
最尾埋數居然唔使輸,事後我問個見到既女同學,佢話我細佬好黑同埋幾粗
我仲記得奇幻潮個四人一筒歸西
四人歸西好想試下

想撞鬼咩

一齊變鬼
好彩我正係識食雞胡姐!
試過海底撈月十三么
跟住輸翻轉頭糊都食唔到鋪

啲人話迷信,我就話有科學根據,又一舉例說明
篇文係咪簡轉繁

台灣網
好彩我正係識食雞胡姐!

對對胡 混一色 清一色 都ok既
以前試過飲醉咗同同學打 一圈內輸咗兩鋪十三厷
痴左線 攞咗條賓周出黎fing (重點係有女同學係到 )
最尾埋數居然唔使輸,事後我問個見到既女同學,佢話我細佬好黑同埋幾粗

次次食完十三么就由頭贏到尾

我相反 由頭輸到尾
次次食完十三么就由頭贏到尾

我相反 由頭輸到尾

所以有啲野真係唔到你唔信
有人說玩前不要借錢給牌友!!!

不要拍牌友的背,這樣氣會被拍"背"了!!!

當有人在輸錢....啥事都是禁忌!!!

還有呀...北風別對著自己!!!

別人打發財你最好別打南風,要不然你很可能難發財說~~~

當第一把三家都打西風時,最後一家千萬不能打一筒或西風,否則就會.........

輸錢的時候,趕快去廁所洗手,霉運就會被洗掉,滿有效的!!!

聽說要胡大四喜的話,要看你剛剛的氣怎麼樣,如果說剛才一直輸,這把大四喜最好就別胡了。
 因為大四喜是一種怪牌,它會讓好的運勢更好,讓壞的運勢更壞.........看玩家信不信了

有人說不要隨便過水,能胡就胡不要貪自摸,有時運勢就會因為過水而整個改變

還有就是聽牌摸牌時不要讓整個牌碰到桌面,不然的話自摸不算

另外就是摸牌要摸好,沒把握還是用看的比較好,不然自摸因此而不算的話,運勢就會整個改變

最常說到的是"頭到二莊輸ㄍㄚ空空"。意思是東風東時,南風莊家若胡了莊家(自摸不算),那麼南風莊家接下來會輸的很慘

剛開始玩時最好不要第一個胡,要嘛就自摸,不然的話往後會影響牌氣

連莊時莊家不能去上廁所,不然有可能會被倒莊,其他牌友基於禮儀,也應等下莊後再去。

牌氣不好時,假如你摸進一張中洞時,可以故意的不小心打出去。這對後來的牌氣蠻佳

邊個蝗語post copy返黎啊?
On9

當第一把三家都打西風時,最後一家千萬不能打一筒或西風,否則就會.........

聽說要胡大四喜的話,要看你剛剛的氣怎麼樣,如果說剛才一直輸,這把大四喜最好就別胡了。
 因為大四喜是一種怪牌,它會讓好的運勢更好,讓壞的運勢更壞.........看玩家信不信了

有人說不要隨便過水,能胡就胡不要貪自摸,有時運勢就會因為過水而整個改變

另外就是摸牌要摸好,沒把握還是用看的比較好,不然自摸因此而不算的話,運勢就會整個改變

最常說到的是"頭到二莊輸ㄍㄚ空空"。意思是東風東時,南風莊家若胡了莊家(自摸不算),那麼南風莊家接下來會輸的很慘

剛開始玩時最好不要第一個胡,要嘛就自摸,不然的話往後會影響牌氣

連莊時莊家不能去上廁所,不然有可能會被倒莊,其他牌友基於禮儀,也應等下莊後再去。

牌氣不好時,假如你摸進一張中洞時,可以故意的不小心打出去。這對後來的牌氣蠻佳

柒少陣啦好嗎?
我老豆話佢後生時食過地糊 食過九子連環
然後佢而家就快60歲 一路都冇好運行
公司俾人炒 賣左間屋點知樓市爆升 多多都數唔晒
我老豆話佢後生時食過地糊 食過九子連環
然後佢而家就快60歲 一路都冇好運行
公司俾人炒 賣左間屋點知樓市爆升 多多都數唔晒

一食完就開始行衰運... 仲要咁耐

台灣
我食左鋪自摸十三么之後, 拎贏左既錢買六合彩中左二獎, 跟住買左層樓依家升到幾百萬
禁忌!!!陰氣極重!!!十三么絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!清一色絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!混一色絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!大三元絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!大四喜絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!對對糊絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!自摸花糊絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!十八羅漢絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!雙正花絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!槓上自摸絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!平糊絕不能吃!!!
禁忌!!!雞胡絕不能吃!!!唔夠番當食詐糊!!!
我食左鋪自摸十三么之後, 拎贏左既錢買六合彩中左二獎, 跟住買左層樓依家升到幾百萬

派膠
禁忌!!!陰氣極重!!!十三么絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!清一色絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!混一色絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!大三元絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!大四喜絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!對對糊絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!自摸花糊絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!十八羅漢絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!雙正花絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!槓上自摸絕不能吃!!!
禁忌!!!陰氣極重!!!平糊絕不能吃!!!
禁忌!!!雞胡絕不能吃!!!唔夠番當食詐糊!!!

都無睇篇文既

派膠

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞