IT討論區(203) - IT台咪撚再講傻閪大學嘢:)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
手巴又做緊network engineer

望天思考個時比人覺得望天
查manual個時比人覺得唔熟件device
問人咁做會唔會搞到佢 比人覺得唔識work around要人地就就你
Prepare plan個時比人覺得整緊無用既documentation
Apply change個時無人睇到
Founding engineer玩到公司咁上下大就炒
所以一開頭要傾好分成
手巴終於知道上一手同事既感覺
成日見佢望天望街出去買野飲 雖然知佢應該諗緊野但又冇辦法共情到佢諗緊咩野
今日手巴望天+鳩行+睥住塊白板成六粒鐘。。。聽日準備畫成日圖。。。
係當時都有個同事望左白板6粒鐘
又係諗D networking野 諗諗下嚇到叫左出黎

老細問咩事,佢講左個solution比佢聽,佢成塊面白哂,自言自語,猛咁話「共慘黨殺到黎,香港九龍新界無得避,要化身玉皇大帝打救蒼生;共慘黨殺到黎,香港九龍新界無得避,要化身玉皇大帝打救蒼生……」

跟住衝左上天台,叫左一聲「鳴呀,點解係我」就跳左落去,成班同事追上去都追唔切,有兩個女同事嚇到暈左,仲有個男同事當場嚇到變左弱智,不停問人要唔要食腸仔蛋。
請狗仔嗎?
Founding engineer 係咪即係之前揾緊嘅工程師
有女同事
係喎屌, 計漏左稅你提一提先醒起咁真係要認真考慮下
稅加租屋
扣埋得返萬幾
扣埋生活費其實冇乜錢淨
做唔掂了
+1 所以quit
扣完稅同埋租仲有萬幾港紙仲想點, 係香港都應該中位數以上
不嬲都話香港算有錢 + 人工高
我地食正IT條水姐
香港貧富懸殊大, 大把退休都唔到30k既人.
個topic咁搶口…
真,做貨倉佬果時覺得30k已經好高人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞