香港銀行保險搶人,跳槽加薪達20% , 人工最多比新加坡高出48%

50 回覆
7 Like 7 Dislike
短期都唔出奇既,始終真係走左好多人力資源supply

但俾d公司睇住呢個ratio,哇屌你香港請人越嚟越貴
請請下,屌你點解多左班大陸仔apply 既
又多個理由加速離開

到時個demand會跟住adjust返低
但鄉講正苦又會同時乘機大量輸入內勞換你啲血
到時分分鐘變supply> demand
你搵緊幾多
幾多年exp先
我+20左喎
back office都有要跑數既位
純ops應該0價值
咁jumpy唔應該請
有撚
個市麻麻咋喎
Junior 就請得勁
有30%唔出奇
下?連登仔冇40% 絕對唔會考慮轉

銀行唔該自己諗下點樣先吸引到連登人才
Teller 就係嘅
講緊Bancassurance?
以為bank & insurance
Insurance opx好少請Junior
間間都cut人
有撚咁高咩
搵緊工,mid-senior level,已失業個幾月,邊有咁好
留港瞓住贏
留低係咁加人工
移民就失業交重稅
Ibd analyst depends on which function la….
你有其他行業exp 對banking 有乜撚野用呀請問
你覺得碩士好撚勁?你個碩士有學點寫credit proposal? 有教點睇financial report ?
Entry 位都有30k 比你執到啦傻鳩
數銀紙請馬會廢老都識做啦
Big4 宜家有啲team 都要cut budget
PB RM邊止咁少人工呀
純粹聽唔少audit人升sm即走

我唔係做accounting,不過考慮緊完埋手頭上嘅其他進修考試,會考埋ACCA,主要係想學多啲IFRS/GAAP野

因為工作上涉及到fixed income,同埋少少pricing or valuation of financial derivative,非投行
有做到fix income 實係finance modeling 嗰d , 係commercial 做好過去big 4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞