唔用ICloud點backup相?

161 回覆
1 Like 21 Dislike
兩個我都有用
Search 相 入面嘅文字 我覺得apple 做得好過google
iTool
留名
仲有架原來
我fb已經睇唔返超過幾年之前 upload嗰啲,個 album變咗冇相

fb 都係唔可靠
https://apps.apple.com/hk/app/synology-drive/id1267275421?l=en-GB

呢個?但sync 姐係電話del , nas 都del?
GOOGLE PHOTO
agger, 去玩完叫人up相, an狗up唔到icloud
廢左啦
iCloud + 自已起NextCloud自動sync
之後NextCloud既data再定期上OneDrive
我用mac 內置嘅image capture
係呢個, 不過我an 機
有得set two way定upload only
同埋其實Synology Photo個app都有自動background backup唔駛手動開app
話唔得嗰啲通常係default battery setting限制左個app
都係嘅
唔可以完全靠佢
純粹當多個 backup 又可以隨時睇咁
3-2-1
usb cable
點樣sync 落電話?手動定set 佢自動download?
咪就係用Synology Drive 呢個app睇住隻nas個相folder 有新file就download 落部Pixel電話度

咁部Pixel 個Google photo app就著左個backup, 經呢隻機做嘅相片backup唔計入免費15GB容量之內

咁個photo app有個option 係自動剷左啲backup左嘅相所以隻機唔會爆
原則上部pixel 插住濕電掉埋一邊佢就會自己運作
實際上一頭半個月拎出黎update 吓咁就可以
仲cloud乜撚
佢一路都有Mac機俾你買㗎喎
Evil Google不了
我都係用pixel
不過唯一要顧係 預咗啲相會俾佢拎去train AI
廚師 ig 係咩
好靚仔
網頁版icloud 會容易睇嚟 可以揀嚟download 又可以揀嚟del
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞