西貢水域發現鯨魚蹤跡 不少人坐船出海觀賞 市民:有點怕牠會把我吃掉

118 回覆
6 Like 230 Dislike

西貢水域昨日發現鯨魚蹤跡,不少市民坐船出海,希望見到鯨魚。

早上有漁護署人員在西貢碼頭登上船隻,前往發現鯨魚的水域視察,碼頭亦聚集了準備出海玩樂的市民。昨日在西貢牛尾海有人拍攝到鬚鯨出沒,專家估計牠是因為追逐魚群,游到香港水域覓食,有市民說香港甚少發現鯨魚,特意前來打算出海觀賞,有船家擔心鯨魚有一定攻擊性,不打算載人出海做生意。

鍾先生:「香港水域其實很少鯨魚出現,這麼難得的話,當然想來看看。」

Hayley:「有點怕牠會把我吃掉。(為甚麼?)因為昨日的影片看到牠的口很大,可能可以吞下很多東西。」

蘇女士:「我不會載他們出去。(為甚麼?)因為危險,如果沒事還好,如果牠突然浮上來有甚麼事,我們不會(出海),今天我都不營業。」
鯨魚唔會食同類
吃鯨魚的人
根據日本捕鯨船 2000–2007 年鯨胃內容物資料,此海域布氏鯨主要吃日本鯷(Engraulis japonicus, 52 %)、多種磷蝦(36 %, i包括 Euphausia similis,E. gibboides,Thysanoessa gregaria 和 Nematoscelis difficilis)、串光魚及鯖魚等

wiki話無寫話會食豬
婦人之見
最後搞到鯨魚重傷同人道毀滅就係呢d 人造成
小心鯨爆好過
小心比連登仔食好過啦
鬚鯨連牙都無點食人呀
支支黎?
其實布氏鯨係有「吞」過人類入嘴嘅記錄
但只係含喺嘴無吞落肚,過咗陣就吐返出黎
因為鬚鯨食道大概得10cm闊
人類無可能過到食道
我就係鯨魚
豬閪仲要係弱智既
鯨魚大學校友/學生全部免疫
鯨魚唔係魚呀?
叫Hayley 既你真大獲,完全將無能、無膽,無知、無常識表露無遺
可以去餵鯨魚
鯨魚唔係魚呀
野生鯨魚攻擊人應該歷史上未見過,咁驚做no.1 ?!
佢食既野係好微細,就算放到入口都食唔到
加上野生鯨魚係唔會攻擊人,唔好話食
你夠膽游過去,佢可能肯同你玩
阿凡達2咁
佢地係靠吞, 唔係咬, 但大形物體入口基本上都會吐番出黎, 唔會想哽死自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞