[TVN/NETFLIX][韓劇] 今生也請多指教 討論區II

482 回覆
15 Like 1 Dislike
阿媽已經意會到係家姐返咗嚟
不過兩個都唔敢相認
我都係去到呢段先帶到我入戲返

我睇完都get唔到係為咗咁
以後唔再睇漫改劇
明明轉咗工
唔記得咗舊嘅人 就可以突然番番舊公司做

明明喺餐廳住咗十幾年
咁會番舊屋當自己屋企
佢今集有口講到出嚟 但知音話唔會原諒佢
以後如果係啲睇過原作嘅漫改劇,睇之前真係要三思 一係劇情唔ok一係選角fail
最近期有睇過原作而拍得幾好嘅漫改已經要數到3年前嘅女神降臨
車銀優朴圭瑛嗰套唔知幾時播同一個漫畫作家
全集最好睇呢part, 仲諗緊阿媽會唔會識穿佢 因為佢講左句 "點解咁耐間房都維持原狀"
大結局都係拖到爆 基本上搵完兇手就完仲好 好似浪費左幾個小時咁, D片段又不停重複, 明明現世都有好多野可以拍, focus第一世係完全失敗
好大bug, 如果忘記晒, 咁咪連屋企都返唔到, 又無晒朋友
未睇過個編劇嘅劇,少不安
剛剛睇完,happy ending,好睇
sis,我收貨個結局,輕輕鬆鬆,大家開心

女主著既衫同鞋,好多套都好靚,骨架著衫好睇?

最尾一集,最煩果條友,戲份少左,觀眾都滿足度高左
like左,畫面靚,女主女二外型又討好

缺點大家都講哂

我最鐘意係女主(叔叔)同泡菜阿姨既親情線,阿姨最開始肯幫細個時既女主,信d唔信d,愛心滿瀉,等女主可以有另一個溫馨既家

第二就係女主同妹妹既線
漫畫黨表示好多應有嘅情節冇咗
第一世唔使loop到咁
但最後首尾呼應嘅處理幾可愛(不過第一次告白咁快做乜鳩

上網見到每集標題幾有意思,呼應返入面嘅內容
漢字韓譯但下面又有行細字解返佢嘅意思
可能啲budget 使晒諗四字成語度
https://vocus.cc/article/amp/64bce229fd8978000115eb8c
完全唔明點解男二女二一齊個場戲要喺泳池
0 feel
好地地跟番漫畫咪算囉
睇完結局diu出聲
最尾趕收工咁
純為咗要男主角做返以前嘅嘢呼應返

就當喺條橋度女主突然無哂同相關人物嘅記憶
但佢所有家當都仲喺愛景間屋度
愛景監護人仲係佢名
而且其他人仲記得佢喎
佢阿哥知瑞夏
佢汽車工程嘅同事都知道
根本亂9咁寫
有冇人覺得呀妹
同Never Have I Ever個Eleanor (主角3人組個Asian)
好似樣
實際酒店經營頭幾集之後無再點講過
有d似當年鬼怪講金高恩突然唔記得左孔劉既相關記憶 但又會係佢屋企搬出黎 唔會覺得奇怪
tvN週末劇 今生也請多指教 大結局(第12集)全國收視率4.502%

tvN《今生也請多指教》收視率推移:
01 4.272%
02 5.488%
03 4.947%
04 5.733%🔺️最高
05 4.454%
06 5.590%
07 4.125%
08 4.481%
09 4.504%
10 4.367%
11 3.501% 🔻最低
12 4.502% ​​​
結局係點
tvN已經連插3套劇
前兩套收視都算差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞