新手旅行影相:手機 VS 相機

133 回覆
3 Like 100 Dislike
都係...6~8K 買無反,2K買SD卡,腳架,差唔多,當入門玩下
iphone 有DNG可以後製加三個焦段識用其實好夠用
請出你影嘅圖片
一萬蚊買唔到咩靚相機,而且買完唔識用,隨時影得衰過用電話

如果只係想紀錄個trip:用唔換新電話好過
如果真係想學攝影,先再諗買機
時間緊湊不如惡補d構圖觀念
始終買相機唔代表送技術
另外上山下海最方便一定係go pro +防水殼
我覺得,想要啲質素嘅一定係揀相機,例如:二手70d + kit鏡 應該$5000內有找

重點 有得光學變焦zoom…除咗影星/銀河之外,其他情況全自動mode咁影。

仲有其實 光圈/快門/iso 呢啲玩多啲都應該識啦?

手機嘅zoom…
老老實實,有無諗過租機
冇玩開就唔好特登買部相機
除非你同行有人識玩相機,可以邊影邊教你玩
或者你睇吓邊個朋友、Uncle 有D 閒置嘅相機問佢借仲好

個人建議手機加防水殼
早幾日我先仲拎返支浮游砲QX100玩下, 差唔多10年機齡

以前去旅行影嘅相到而家都可以接受
係差在夜景差同connect delay
利申:用緊iphone se2
平平地買部舊款rx咪算
宜家d手機閒閒地5000萬像素起步2億幾都有,況且出左好似小米13u呢種1吋底機,加個grip俾新手用同一般相機影唔會有大分別,日後學返構圖美學後期再買唔遲。如果極端情況用咪去到借機囉
之前carousell 1000蚊收左部10幾年前機仔
夠光嘅話係屌打iphone 14 pro
低光就… 影黑白都睇得下嘅,唔放大睇iphone靚d
咩機?
ching留tg交流下?
樓主咁多野想影冇咁求奇喇
到底一萬蚊買部無反加ultra-wide 定焦影星加長炮影動物, 可以買倒咩機, 好似得2手 M43合乎要求?

仲要買配件潛水用..
乜慨念都無,就手機算啦
買相機唔識用出到去咪又係鳩auto
帶手機去打卡夠做啦
樓主堆要求:自然、建築、夜景
[新手相機相]同[手機AI圖]貼上fb好多人都唔識分架啦

唯獨影野生動物訧唔好諗
手機恐怕連呃like既能力都無
你係想行到隻野生動物面前影,定靠手機個數碼變焦影堆屎出黎
以前會帶相機 不過其實自己對影相冇咩特別大追求 又唔係想出名比人睇 純粹想留念下

而家去旅行就凈係帶Gopro一個盒仔搞掂 有時會帶埋insta360 上山落海玩咩都得夠用就算
你當samsung s23u流嫁???
等效230就去影野生動物?
樓主仲要唔係23u,佢iPhone 添咋,影下風景咪算
講真攝影學習成本好高
無撚番部機三五個月都唔會知做緊乜
無人教無適合資料既話雙倍時間
你咁樣不如買台GoPro
當影live photo咁可以有片睇下
嚟緊會去邊學得切
用返電話影啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞