新手旅行影相:手機 VS 相機

133 回覆
3 Like 100 Dislike
買部二手apsc單反70d/80d
直升機/浮潛買部gopro加mount
計埋10000多啲
IPHONE夠啦
你果d 都好高難度下wor

無可能1皮搞掂
咁係咪應該換手機打吓卡算
應該話,手機負責日頭ge 攝影(超廣角、廣角)

相機就搵1支大光圈鏡頭加sony apsc 相機

夜景手機一定取代唔到相機

你用支laowa 15mm f2 影星啦

https://laowa.com.hk/product/laowa-15mm-f2-fe-zero-d/

遠攝用sony 支55-210mm,勝在夠平夠輕

浮潛相機應該唔得,問人借gopro玩?
老實講, 一黎你本身無用開相機, 點樣用好部相機都要時間學同練習.
二黎相機點都無咁方便, 雖然影出黎嘅質素吊打手機, 但影完想即刻share又要過黎過去. 影完又要執相, 後期製作.
相機你影jpg? 影raw? 帶多個外置ssd過file?
執相? 你又要學?
過咗今次旅行, 你仲用唔用部相機?
其實呢啲先係重點
筆直內買a72同tamron1728都得
但樓主要影咁多嘢 冇返咁上下技巧都唔得
下, 電話影星影銀河幾年前已經做到啦
相方面我唔會想即刻Share
有玩開執相,識得執Raw
所以都想扚起心肝學攝影

但我都驚我唔夠時間學,仲有十幾日就出發
同埋沙漠難度好似太高

我可能向同團嘅人買相或者R相就算?
依家換住iPhone 14 Pro (Max)先?
雖然本身諗住等15
唔係自己影有咩用
就算影得差都係自己既
雖然好似水你落坑咁
但你都預左錢去買就買啦
到時想影冇機喺手咪仲失望
1萬內買手機啦
影得差好似都冇乜用
有冇推薦?
識執相嘅人一定最起碼識得影相
但識影相嘅人未必識執相
xe3 + 16 80
呢個距離旅行用岩晒
應該10000夠

我以前用富士覺得佢d色好靚 但係冇ff
而家用Sony ff 識執相後制空間好大 但你budget唔夠

星空就算啦 budget 唔夠 除左要額外大光圈鏡 仲要腳架

浮潛都係算啦 最好應該係Olympus tg5
但係你budget都係唔夠
或者你可以二手買tg5返黎
用完賣返出去 應該蝕幾舊only
用電話算,如果完全冇學過又冇art 底,唔係三幾個月可以train到出嚟。電話勝在好多嘢都自動,如果背唔錯影出嚟起碼唔會差得去邊。

舞唔掂部相機夾硬用,出到嚟個效果可以好撚差。

仲有,旅行帶相機又帶兩三支鏡就想死。
影得差都最多怪自己
到時冇機喺手就影都冇得影
手機同 gopro
Phone la
Convenient
z5 24-70/4 kit
iphone 15pro max

唔識用相機 比部旗艦都係影垃圾
Z30 + 16-50mm z dx kit set
水都係做緊$5000零
影夜景揸穩d 可以慢少少快門唔洗推咁高iso

再唔係就z30 + 枝 24mm F1.7
影景未必夠wide 但影人影物都夠淺景深
新機新手去沙漠
心痛
等睇個sensor食晒沙嘅樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞