《經濟學人》:台海衝突下,可能導致香港大量人口及資金外逃,流入的資金則驟減

115 回覆
73 Like 10 Dislike
睇返普京就知
現代極權係要到無錢無地位先會打仗
香港有軍事設施

二戰俾日本打完到俾美國轟炸
中共要打台灣, 首先要大規模集結兵力
俄羅斯打烏克蘭 都用兩個月時間集結兵力
而且 四大地產商 一定會事前收到風

如果四大地產商 突然有一日集體離開香港
咁香港人醒既, 就即刻坐的士 去機場啦
其實中共打仗, 香港人最驚係中共

中共 隨時會鎖港, 唔比香港人走, 跟住軍管, 充公香港人財產去做軍費
可能仲會捉香港人當兵
打返中國既城市報復好正常
你當香港邊個
分析啫
所以基本黃藍都支持攻打
大把城市有軍事設施啦,無論台海打定南海打,香港都唔會有太高戰略意義,真係咁重要香港駐軍規模點會仲咁細,反正開句聲就可以拿哂香港啲錢嚟用嚟起基地
無戰略意義但一樣會炸你
一打只要撤僑就會炸香港 對美國黎講金融中心唔炸只會幫人回血 當年南北戰爭北軍就係靠金融融資拎錢先打敗到南軍
係打一早打咗啦
反而覺得支共經濟瀕臨爆煲
腥港班富豪預備冚家富貴仲好
唔生仔其實冇乜所謂,見到啲藍友同大家一齊死就開心了
都唔明 點解成日話 香港冇戰略意義

一個轉口港 已經係 戰略意義

當年韓戰走幾多野上去

要封老共進出口。香港一定會比人攪埋一份
咪#13 個回覆咁囉
共匪姦淫擄掠無惡不作
出賣國家金融安全走資嘅保險雞犬仲可以推全家屎忽出嚟賣,唔怕
唔用炸彈咪冇屠殺囉
世柒老師(提督)話美中都會聯手轟炸香港
炸機場係會,係一定會,因為機場可以用來當軍用設施,起碼先毀你所有跑道先,冇必要炸平機場大廈,歐美大把尃對付跑道精確炸彈
呢個年代講精準,唔會倒炸彈落市區,重點係先毀重點設施,所以係,好似大帽山雷達站(據講可以用來睇南海),所有軍營 ( 包括成個昂船洲),甚至石岡軍營旁高鐵設施都會係有價值目標
睇俄烏戰爭就知,依家唔會再有二戰炸倫敦個種方式
再次d好似貨櫃碼頭都有機會
香港人咪以為到時真係食花生
唔駛講其他,單係戒嚴番一個月所有內外交通全停,大批已經有外國藉人走(有加藉都三十萬,未計其他),完全冇經濟活動,咁點解唔搬過去新加坡
你覺得政府會比佢哋走咩
俄羅斯有版你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞