《經濟學人》:台海衝突下,可能導致香港大量人口及資金外逃,流入的資金則驟減

115 回覆
73 Like 10 Dislike
EIU Twitter:
https://twitter.com/TheEIU/status/1676078421892378624

有報告Link不過留返俾有account嘅人download

CNBC介紹:
https://www.cnbc.com/2023/07/07/taiwan-conflict-will-hit-japan-philippines-south-korea-hardest-eiu.html

主文係講台灣,跟住日韓菲三國受牽連最深

不過當中都有提到香港(引用CNBC):
(前略)
Particularly for Hong Kong, the EIU highlights that it is exposed to less risk from physical devastation than from the repercussions of likely economic, investment and financial prohibitions on China.

(中略)

The report said that in the event of a conflict, and if sanctions are applied to both China (and Hong Kong by extension), this would prompt an exodus of a significant share of the city’s population and capital flight, as well as a steep decline in inbound capital flows.

(後略)

即係話相於戰爭上嘅物理損壞,香港會更加受到中國經濟、投資以及金融限制上嘅嘅影響。

如果因為台海問題令中國及香港遭受制裁,會導致香港大量人口及資金出逃,流入資本則萎縮。

華文精要
https://www.moneydj.com//kmdj/news/newsviewer.aspx?a=a8eca61e-6d9d-47f0-8694-79c9b7fe8bfb
其實呢個年代真係打都唔太驚既
應該無再二次個種屠殺??
係驚糧食同金融影響姐
我指香港sor
你都傻,死人點出聲?
被人屠點會知,天真橋
用文明規矩去睇中共
咁天真
打都唔驚
唔怪得網上咁多傻閪期待WW3
我指香港標題講對香港影響
Download咗份PDF速讀咗一次,感謝有料ching。

原來菲律賓綜合風險最高(呢個唔明, 可能因為有美軍設施會被人拖落水?)

地緣上就日本最受影響
經濟上就香港最受影響

EIU似乎認為香港食炮火風險比較低。

跟住近期熱門嘅 新加坡 反而唔係咁應棍。
咁留港撚等住台海戰爭開死閪曬去啦
咁仲可以講咩姐
咁萬一南海台海開戰,香港都應該唔會受第一波戰火衝擊嘅

但如果經濟有乜大動蕩都足以令好多人走,唔只移民海外個班,新移民都可能去返入內陸
經濟學人日日屌支那
EIU都話其實唔太可能會發生軍事衝突

但萬一發生時邊啲地方最應棍咁解。
佢地認為只要台海一出事,香港資金同人都會大量散水。
台海打可能性低
就算打,香港又唔係咩戰略重點
要死都要排吓隊
一開戰

香港澳門依d轉口港一定比人block哂(防你運野上去)

金融系統停頓/限制 (防止資金外流)

大陸仲會唔會輸入到食物落黎都難講
留返係上面比老解啦。(食物配給)

唔洗睇份報告 都估到 唔洗有炮彈打落黎

香港會變成點。

唔好發夢 香港會冇事 ,真係開戰 香港隨時變condom

望就望英國會接走拎bno既人
有的 on9,祇要台海發生軍事沖突,第一時間就是封鎖機場及金融流動,到時人錢無得走的
唔會係因為香港仍有大量外資註場
打香港會傷到本國人利益被屌
但而家係走緊既過程
一開打

究竟仲有冇飛機喺香港起到飛先係問題
無讀歷史都應該有留意俄烏戰爭掛
你去搵下啲video
外國撤僑一定會有啲起到

你驚無護照上機好過。
搞移民又回流就係為呢一刻
有外國passport先入到機場
有機都冇用
阿富汗塔利班唔夠兵力守機場 香港點都夠
30萬人加拿大點可能救哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞