香港seven OK呢d便利店咁唔便利 算唔算說差香港故事?

139 回覆
431 Like 72 Dislike

你見台灣會有悠遊卡個啲擺晒出嚟賣因為個面成日同畫家/動畫/明星合作出 某程度變咗一種周邊商品

香港出特別版八達通時seven ok一樣有得賣
點解全家同LAWSON唔撚黎香港開店????點解日本便利店都可以咁撚好食又唔食貴

點解香港啲便利店啲野食好似食緊屎咁

有冇人答到我

歐洲咁撚仆街,
無比較無傷害
我成日覺得出咁撚低人工但員工要記同做咁多野真係食屎

煙名都幾百種
人哋嘅世界得台灣同香港
體諒下
人哋定位都唔係便利店
係grocery store
近排先係七仔買過張喎
其實就算全家黎到香港開
個模式都只會同香港7仔ok一樣

因為地方細 租金貴
咁佢地只可以張利潤最高既谷埋晒一齊
你個d影印 寄件要大大舊 利潤唔多咪唔會有

食個方面 係因為香港無人投資d設備 咪做唔到人地外國水平
你見日本所有急凍食品既質素好高
所以 全家就算黎 都係要係香港搵公司幫手整叮叮野食 個品質都只會係垃圾水平
你定期要換?
英國都無咩便利店,
但係tesco express有啲meal deal可以一種主食、一個小食、一個嘢飲3磅幾,啲種類多過香港好多,可以當三餐幾抵屌。
其實會唔會係因為日本台灣無咁多supermarket
所以佢地啲便利店先要整大啲
佢地d family mart真係方便到癲,真係落酒店行幾步路就一間
講起代理七仔真係好衰, 又做代理, 又自己做.. 一見某D代理條街多客, 自己就係街尾開一間.

再加上D條款限制, 根本係自己貼錢打工.
7-11嘅話就好正常,佢哋嘅本業係吸血鬼副業先係便利店
一定係未去過北歐7仔
代收屋租水電,充值 全部免費!
冇可能間間都有熟食,香港地方細,租貴,人手又超級唔夠
唔記得講
好撚鍾意食台灣便利店d關東煮
去親旅行都會食
其真除左波飛無,台灣有香港咪又有。
日本果啲係可愛收銀妹妹,香港係收銀執貨姨姨
基本上啦,飲食零售業,依家清一色都係姨姨

你叫香港人點樣唔癲
美國seven就絕對冇香港咁方便啦
你個全世界得台灣日本香港?
七仔又窄又迫, OK 啲舖大啲而且燈光比較精神啲
Seven ok d叮叮難食到嘔 同台灣日本差幾條街距離 希望國安查下係咪有人想軟對抗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞