香港seven OK呢d便利店咁唔便利 算唔算說差香港故事?

139 回覆
431 Like 72 Dislike
沙田好運間7仔係咪全世界最細
7-11
認真答你,唔係

你睇吓ok店姐姐人工先返六日13k都冇
仲想增大商店版圖

冇車+冬天簡直係地獄
樓主冇出過亞洲
喺度識少少扮代表開po
正一傻閪井底之蛙
如香港有日本咁貼心,就唔使去日本啦

至於台灣,你覺得佢方便係因為你淨係去北部,你去南部啲鄉下,冇便利店嘅地方同現代文明崩潰冇分別

但係香港便利店啲熟食真係好難食,唔係有印尼撈撐場,真係衰過食屎
起碼有印尼撈麵+魚蛋燒賣呢個組合已經唔算最差啦
首先歐洲凌晨有鋪頭開已經要感恩
而且入面得4樣野賣 啤酒 薯片 火機 Condom
仲要mark up 最少30-40%
細個睇唔開去ok食過一次,即刻明白印尼撈嘅偉大
仲凌晨

鬼佬地方鄉下啲,太陽就落山已經死城咁

都唔好講貴啲呢個問題
香港便利店最差係冇自助影印服務
呢個年代好多人屋企都冇printer
而家要影印都係焗住去文具鋪仲要冇雲端,麻煩到死
得酒同少少零食雜貨
台灣好勁㗎喇

山上都有舖,連滿州鄉呢啲都7-11 + Family Mart打孖上。

你話無嗰啲,我諗係得返啲小型村落。
我去快圖美
所以外國凌晨肚餓要搵既唔係七仔而係kebab 鋪
香港周圍都有野食,變相7-11 D野食係賣比好早起身番工 同 通頂既人食
我係話台灣鄉下地方冇咗間711/FM/萊爾富,當地現代文明崩潰

佢哋嘅生活根本離唔開711/FM/萊爾富
到底憑乜嘢叫便利
我打漏咗字

係市中心大半 7-11都唔需要開深夜係事實

日抖嚟講,只要間舖唔執就係合理存在。
便利白卡佬同露宿者聚集
-20度 啲雪到膝頭 仲要行去巴士站
人哋Mississauga公路啲巴士站有暖氣室內,我哋GTA得幾塊玻璃,有時仲要冇
spar
歐洲d便利店員工差唔多公務員黎
做星期一至五朝8晚8 星期六日休息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞