紙飲管算唔算飲食界最失敗既發明?

174 回覆
2188 Like 25 Dislike
存放唔好會生榖牛。
飲可樂用飲管直接吸入喉嚨先係最爽
同埋牙醫都會建議用飲管飲汽水因為冇咁傷牙
紙包飲品用飲筒先吹脹,吉唔撚入
最大問題係篤唔穿台式飲品塊膠膜
煩到仆街
成日餐廳環保外賣唔主動比飲管
搞到係12蚊店買一袋擺係屋
煮一條意粉
我上一代又有諗過我咩
之後 d 咩垃圾雙重徵費搶錢就真係唔會再同佢做分類入回收箱,只會全部掉晒入同一個袋
又係環保撚整出嚟既更唔環保政策
人類最唔環保 支持環保撚提出解決曬地球人類
要唔要好似原始人咁生活?
唔係
大把發明直頭用唔到
徹底失敗
或者只出極短時間就收皮
係,幫你補多句
人類生存都唔環保 係咪要死哂佢
你重睇一次我寫咩先

兒登仔 淨係活喺自己inside jokes入面
如果拎哩度d環境討論出去
就算唔係左膠環保撚 都係應該覺得幼稚
全球暖化? 開大兩度冷氣先
聽完都扯扯地
又咁講
m 記個膠蓋設計得唔錯
咁你幫手諗下,而家石油副產品-膠 點算?
以前物盡其用,做下膠袋同飲筒。而家直接送去填區?再用地球樹木去做飲筒叫環保?

係得我咁諗覺得有問題?
唔用好易爛牙架
堂食應該轉冰飲管啦 凍飲加幾蚊
環保咪又係商家諗出黎嘅濕鳩野,咁都有人俾人呃。
果啲人咪交下智商稅
環保左唔係應該成本少左?係咪應該啲野平啲。如果用左多啲成本去做環保,點解又要轉嫁返去消費者。點解唔企業自己唔承擔返
頭盔先 我唔係環保撚或者科學撚
不過我諗到係 例如好似製造發泡膠咁
用好少量嘅膠 就可以發到好大

即係處理 大量發泡膠 膠袋
同由得佢保留原本無再提煉加工 同等份量嘅原材料嘅分別
仲有係 自然分解無加工過嘅原材塑膠 同有加工過嘅分別

利申 好怕發泡膠,最近搬屋拆箱
成屋d粒粒,唔知有冇吸入
係,叫你開冷氣 開25度, 自備袋 少用膠袋
飲野唔用膠飲管,都係商家環保撚嘅陰謀
謀咗你嘅一時方便,太可惡

最近inside jokes興講智商稅

我都係收檔,無諗住要說服任何人
係我錯 被環保撚呃咗
係,我都認同
如果成本少咗或者無變 仲加價
矛頭在商家借環保呃錢

膠仲未有一個好好嘅替代
我覺得攞個平衡,叫人完全唔用膠 無可能
就好似叫人完全唔開冷氣 係無可能
只係我個人取向 紙認為飲管 其實影響好細
可能我把尺同連登仔把尺差好遠掛
紙包飲品用紙飲管最麻煩
所以令我唔叫凍飲,加3蚊仲要我飲得唔方便咗
紙包飲品紙飲筒勁on9
又易溶 又難啜,cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞