教大家最快開加拿大信用卡

136 回覆
22 Like 58 Dislike
我導人向善唔水人
有ae global transfer嘅話建議第一張落ae
冇既話匯豐premier應該乜春都唔洗直接加拿大地址+網上apply就有
我嗰陣未land借朋友地址用住先都開左張
你半年開一張咪得同埋跌得幾多姐?好快就升返上去嫁啦,唔明有乜好驚
呢邊有冇得void 年費
AE 邊個位有分行
開張debit card咪得
而家渣打張smart免海外簽賬手續費個rate又靚(跟visa官價)
最重要係limit夠高
鬼得,移民後冇收入會reject
搞笑咩 CIBC轉smart plus咪免一張卡
Lm
4000 e-transfer unlimited
TD??
但你係加拿大唔會有信用record
都係用返加拿大信用卡啦
Yes

但係如果你用Android就唔好開TD喇
佢啲credit/debit card唔支援Google Pay, 好撚仆街
我iPhone 加左
加拿大啲卡唔可以自己入錢推大個額咩?
用debit card卡比錢有次數限制
加拿大d卡大部分個回贈都好垃圾
有港紙或者美金寧願玩hsbc vs或者美國卡
加拿大人自己都上nerdwallet學玩美國卡

至於加拿大本地credit history
建議香港嗰陣借個fd地址先開1-2張ae或者hsbc
跟住每個月碌幾十蚊就算
1-10% credit utilization加最多分
基本上你一個月淨係碌1-2次係最好
加埋length of credit history
所以提早1-2年開卡再每月碌少少
唔知未試過
超額要比$5 cad / per trans
真係好垃圾
得ae d 回贈先叫好
但唔係全部都收 (90%地方收)
CIBC Costco卡只要準時還錢,每隔幾個月都會加credit俾你。
係香港d 卡夾埋成30幾萬credit額
過到黎得番$1000 cad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞