firstrade/IB 買美債係唔係好過香港做定期?

95 回覆
14 Like 3 Dislike
感謝,我明個%係指trading part

都係唔太明個數字嘅意思,係咪annual yield?

我IB見到個Current ask yield咁,佢個%tage係咪每年咁計
即係我攞住個bond一年,就會有嗰個%嘅金額?因為我見遲到期嘅同早到期個數字差唔多咁
ask bid個yield都係annualized
另外想問如果我discount嗰陣買咗個bond, let’s say 97咁,到期嘅時候係咪都會計返100咁俾返我?
係 收返票面
星期六weekly maintenance
冇用你出金只可以出同名帳戶,假設你香港出死亡證你香港既戶口會停晒,同埋如果你既死法存疑警察要查,會查銀行戶口紀錄,所以咪搞咁多野
無計啦!
19年前,無咁多人諗呢D!
最好開聯名戶口, 如果唔係超過 60K 係戶口(現金+股票)打50%稅。 債劵唔計
有啲唔明點解會低過100
開善堂?
我會, 不過係短時間Margin, 買時高息, 跌息時賣
7.5好少姐 一餐飯都冇啦
新手買債最好係SCHW買, 個界面容易用好多, 價錢貴過IB少少
好似話係新bond高息啲,原本低息啲嘅就會discount
google咗一陣, 想試買美債
因為有firstrade account懶開IB

伸手問幾個問題:
1. TREASURY list入面嘅UNITED STATES TREAS BILLS係咪就係所謂國債?
2. 點解有啲2024到期嘅,YTM>4%, 都可以劈到$95?賣家有咩好處?
3. 咁買入呢啲折讓嘅債,當$95買擺到到期,係咪可以理解做賺4%息+賺$5價? 應該冇咁著數?
4. 除咗美帝違約, firstrade唔認數/執笠,擺到到期仲可有咩風險?
Q3自行更正少少
google咗一陣, 想試買美債
因為有firstrade account懶開IB

伸手問幾個問題:
1. TREASURY list入面嘅UNITED STATES TREAS BILLS係咪就係所謂國債?
2. 點解有啲2024到期嘅,YTM>4%, 都可以劈到$95?賣家有咩好處?
3. 咁買入呢啲折讓嘅債,當$95買擺到到期,YTM個數已經係計哂價差, 搶取我投入本金嘅最終回報?
4. 除咗美帝違約, firstrade唔認數/執笠,擺到到期仲可有咩風險?
1. 係
2. 調轉咗次序 係因為價低所以YTM先高 望下YTM點計
3. YTM包咗價差
4. 無補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞