一人一個見過最離譜請sick leave 嘅原因

222 回覆
31 Like 1272 Dislike
香港應該好少公司肯咁做
做咩攞我地啲嘢上連登講
真係痛到頸都轉唔到又點做野?
做唔到野返黎做乜鳩
眼皮跳 係咁用手刷眼 刷到紅曬 同老世講細菌感染
使乜原因,有醫生紙咪得囉
男朋友咋?死基佬
死咗
俾蚊咬
係公司扮暈叫白車
有薪病假唔洗假紙咁爽?
其實要病假紙都on9
正常公司medic包埋拎假紙 即係公司俾錢你拎證明俾公司
非駁咀,純討論

法定假日適逢休息日
如法定假日適逢休息日,僱主應安排僱員於翌日放取該法定假日,惟該翌日須並非
法定假日、另定假日、代替假日或休息日。

我例放星期六日,7月1紅日星期六,撞正我休息日,所以補番日假比我

唔係一直都係咁
第一個係生田绘梨花
唔用無sick leave
女同事朝早起身話中暑
有d醫療卡唔係全包 要比少少錢
呢啲嘢雖然經常發生但可大可小

https://urbanlifehk.com/article/72431/%E7%9E%93%E6%8D%A9%E9%A0%B8%E6%B2%BB%E7%99%82-%E6%B8%AF%E5%A4%A7-%E5%85%92%E7%AB%A5%E9%A0%B8%E6%A4%8E%E7%97%85-%E7%A5%9E%E7%B6%93%E7%97%9B-%E9%A0%B8%E6%A4%8E%E7%97%85
「瞓捩頸」十分常見,但如兒童持續頸硬、頸痛就要留神。港大醫學院矯形及創傷外科學系專家指出,「寰樞椎旋轉脫位」(AARD)是一種兒科頸椎病,不少父母以為是「瞓捩頸」而延誤治療時機,或以按摩、跌打等手法「扭頸」,反而可能傷害神經線,有機會致命。

港大矯形及創傷外科學系系主任兼講座教授張文智指出,AARD屬兒童脊柱畸形,70%病人屬12歲以下。張解釋,頸椎的第一、二節如果脫位,患者旋轉頭部的能力便會受阻,如果長期脫位,頸骨便會發生結構性變化,由於兒童骨骼較柔軟,因此容易受此病影響。 「寰樞椎旋轉脫位」症狀 -頸痛 -頸部或頭部傾側 -頸部肌肉抽筋或疼痛 -患者不願轉動頭部

文章版權為 UrbanLife Health 健康新態度 所有,閱讀全文 https://urbanlifehk.com/article/72431/瞓捩頸治療-港大-兒童頸椎病-神經痛-頸椎病?utm_campaign=ULHK-Web-CopyContent&utm_source=ULHK&utm_medium=Web-CopyContent
M痛,啲女人最鍾意用,黐撚線
冇圖你芝士焗大波都得㗎啦
呢個真係ok
唔知可能踩到更衣室污糟中左
條女太肥
睇第二個咪得
有D野諗唔明諗唔通
我今日需要諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞