美大學收生考慮種族屬違憲 拜登對裁決表示強烈不同意

79 回覆
10 Like 107 Dislike
低收入多數都因為佢地懶到乜咁
做野又勁hea
咁高招借asian 順手掃走黑人
有好處就唔算歧視
判決指明大學仍可以申請人種族如何影響個人經歷、個性與人格特質,作為取錄與否的依據。這正正就是亞裔,尤其是華裔學生,最輸蝕之處。

許多頂尖學府,收生從來不單單考慮申請人的成績,而是更全面的審視有志入讀的學生,到底是一個怎樣的人。

許多亞裔學生,成績、課外活動滿分,卻不曉得自己到底為甚麼要入讀名校、將來想成為怎麼樣的人,甚至不認識自己的優點與缺點,不能訴說自己的獨特之處、特別的個人故事。

傳統名校需要的,不是每一個學生都是十項全能、學業成績斐然,而是獨特的個性;他們需要的是每一屆學生,由不同的背景與特質組成。

https://www.facebook.com/scientisthk2usa/posts/pfbid02dCCEHhAFnKKR92qoThKJ9kkF29Fc8SXmNsr8eZWy3pAaV5bXScEBCZNYJsLEZ8wvl
美國最高法院宣判,大學收生時不得考慮種族
https://lih.kg/3429959

呢到都有篇評論 可以討論
美國最高法院宣判,大學收生時不得考慮種族
https://lih.kg/3429959
等d亞洲人唔好剩係死讀書都係好事
又DS

恭喜垃圾怪獸家長仆街
個人覺得應該比多d資源佢地而唔係劃quota
唔該睇清楚講緊乜你先回覆
之前好多連登白人都反對
美國大學的admission比大家想像中黑暗, 所以就算無AA都可以繼續玩種族牌
我一早知啦當年讀書都發現呢個存在好耐既問題,都感謝佢挺身而出去告鳩哈佛
而家只係唔可以明刀明槍玩, 無左AA都仲有得玩, 反正填入學申請都要填種族, 除非法院判堆唔准係SoP同入學申請表提及種族先係較有效的方法, 不過避唔到果樣野叫面試
連拜登都反
好多嘢都係唔公平㗎啦!
支那人嚟到香港即刻享受福利, 全部港豬找數, 咁又點解釋?
補貼就標籤黑人
預定啲位俾佢地入大學就唔係標籤黑人
左膠個龍門真係任鳩搬
又係成班唔識美國政治既盲毛係度鬧拜登
民主黨支持者大多數係nigger同amigo
拜登緊係要咁講架啦

拜登萬歲four more years
anyone but 上任總統
呢張圖係呢個scenario無錯
但讀大學就唔同睇波
劃quota俾黑人入大學唔係等於俾多兩個箱佢
係格硬要最右個個人落場打波
叫哈佛開個BLM課程
塞矖啲黑鬼入去咪得
係,但成件事係死症,住既Zip Code/City係低收入,School District 唔會有咁多資源,岀黎既人係垃圾,係社會向上流唔到,不停Loop
要請幾個asian
究竟考慮種族收生歧視

定係唔考慮種族收生歧視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞