美大學收生考慮種族屬違憲 拜登對裁決表示強烈不同意

79 回覆
10 Like 107 Dislike
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1706874-20230630.htm?spTabChangeable=0

美國聯邦最高法院裁定,哈佛大學和北卡羅來納大學在收生時,將種族和族裔背景列為考慮因素的平權措施屬於違憲。

首席大法官羅伯茨在判辭中表示,雖然大學的做法是出於善意,但在收生時基於申請人的膚色本身就是種族歧視,美國的憲法歷史不會容忍這種選擇。

美國總統拜登回應時說,他強烈不同意最高法院的裁決,認為是背離了幾十年來的先例,指出大學不應該放棄創建多元學生群體的承諾。他又說,美國仍然存在歧視,裁決並未改這個現實,大學應該重視一些學生在教育道路上需要克服逆境的問題。他相信種族多元可讓大學更強大。他已指示教育部研究協助建立更包容和多元的學生群體。

司法部長加蘭就表示,司法部和教育部在未來幾星期將合作提供資源,以協助學院和大學在收生時符合法例。
AA得十年命 證明猶大人知道咩事
學術要種族多元,但運動又唔種族多元
指出大學不應該放棄創建多元學生群體的承諾
你班黑人聰明小小咪得囉
呢啲先真係叫平權
憑乜嘢黑人拉丁裔可以有配額保證入大學

你話呢班人係社會佔劣勢
冇咁多資源去讀書
咁唔通白人亞裔又一定有資源
黑人又唔可以有錢既
咁又唔見nba 每隊最少出個亞洲人
多元化(唔包Asian )
大學係學術研究地方
明明讀唔到書,都因為種族原因而畀班力架讀
收皮啦拜登
又係呢個失智阿伯
只有係黑人劣勢既項目先會多元
拜登同民主黨後面班DS先最睇唔起黑人,佢地先最白人至上
口講話撐BLM
點知為咗選票,當佢哋condom
連登夠永遠淨係識玩二元對立啦
BLM會唔會又示威
佢哋少資源學習
咪免佢哋中學學費/課外活動費/補習費/生活費
⋯⋯
等佢哋可以專心讀書唔使打工
唔係直接派位
好似殘疾籃球隊咁用殘疾程度分grade
每隊都要放d嚴重殘疾入去。
應該係補貼黑人社區啲中小學,但聽聞比左膠阻止,話標籤黑人,記得好耐之前聽過,唔肯定,唔知有無巴打有資料
Asian本身讀書就叻
呢d要時間見效
直接劃quota即時見效
因為佢地真係冇錢冇資源

黑人一開始窮,社區稅收唔多,社會資源同福利都會少,下一代都係咁延續落去,所以有啲人提議對黑人鬆手啲畀佢易啲入大學,希望可以改變成個惡性循環

左膠係想要公平,而唔係平等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞