留意到只有科大先會講自己讀「三大」

143 回覆
761 Like 76 Dislike
做乜鳩姐你 都冇人討論中大

仲要句尾加句 hku

係咪喺KongU俾啲abc仙到傻左
hku不意外,專出垃圾
利申:hku
2024年polyu已經高過cityu qs
屌嚟嚟去去咪嗰兩間啲人喺度嘈
番中資好睇3大,見工全中文
冇medic 嘅自卑感
全部都係平民階層科目
冇辦法通過入讀科大某d科目一夜暴富
Gbus算唔算
上年hku employment survey最高嗰條友報100k
冇記錯應該係qfin / gbus
medic好似最高係80k
投行人工高過medic唔出奇 但係medic比較穩定呀
噉當然
啱啱check咗

min median max
mbbs 30k 70k 80k
qfin 16k 25k 75k
ibgm 20k 41k 80k
ampb 12k 33k 100k

好多商科都係80k+ max但~20k median
medic median真係冇得輸
Kong U:「一大」
UST CU:「三大」
排名count 所謂「問卷」、research output同所謂「國際化」多
同香港人通常會接觸嘅ug/tpg冇乜太大關係

City仲排得高過Brown
不如問下同時有City同Brown offer嘅人,佢哋經濟上負擔到又冇其他顧慮嘅話,有幾多個會揀City

另外hku>jhu , hku>duke又係得啖笑
Grad頭幾年先睇姐,仲有我應該話面試睇你既談吐就知你咩料,不論中文英文,你表現到佢地想睇到既野就得架啦
下弦邊三大
arwu睇學科排名啦
你無第1份工之後點會有第2,3份,有d工無3大in都無得in。
你如果講之後搵工係睇工作經驗

IBD嗰啲如果係non target school 基本上唔使玩
叫開自己垃圾紅磚仔
https://lawoffice-yokoyama.com/info/news230218zh/

申请人必须是未来创造人才,三大世界大学排名中两个或以上排名前100位的大学毕业生(包括硕士/博士研究生)。

QS(Quacquarelli Symonds)世界大学排名
泰晤士(Times)报高等教育世界大学排名
上海交通大学研究生院世界一流大学中心(CWCU)的世界大学学术排名(ARWU)
簡單講, 有邊幾間大學, 可以係呢三個排名, 任意兩個拎到一百以內, 都係好大學
留意到警察先會講自己做公墓完
Hku 除咗dental見得下人 其他咪又係垃圾
真係on9先會攞kong u個名嚟打飛機
原來Brown都無
唔係你講我都唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞