原來之前係九巴做果個會考九優去左揸的士

169 回覆
136 Like 10 Dislike
9A尖子棄$4萬人工 揸巴士實現夢想

追夢是奢侈嗎?昔日會考9優狀元、26歲躋身四大會計師行部門經理、月賺數萬元的梁領彥(Gary),為追夢甘願減三分二人工,改行揸巴士,一圓兒時夢。

Gary會考獲9A1B,拔尖入讀中大計量金融系,畢業後在四大會計師行任企業財務分析員,打滾四年躍升經理,估計月薪達$ 4萬。然而身肩要職,經常早出晚歸,至去年底的冬至亦無法回家吃飯。父為退休公務員,母親現當文職,幸得母親支持,決意辭掉高薪厚職,放一個「工作假期」,應徵月薪約$1.5萬的巴士司機。

別人笑他太瘋癲,Gary卻認為,目前只放棄數萬元人工,再做十多幾年後,要放棄的更多。他鼓勵︰「有夢就要追。」當車長給予Gary最大的滿足,是可以直接幫到公公婆婆和社會。他未計劃「工作假期」放多久,但希望日後重返專業範疇工作,或在巴士行業發展。

年輕人追夢的故事,為這個金錢掛帥的社會送上一道清泉。夢想無價,行行出狀元,只要用心去做,一定有所成就,勇於為夢想承擔付出,已經是很了不起的成就。
下次到揸飛機
佢唔係揸咗陣巴士就俾人調咗去高啲嘅職位咩
依家仲喺九巴做大粒喎
可能因為公司要調佢上OFFICE,但係佢淨係想揸車所以轉咗去揸的士
真定假咁睇唔開轉dc9
狗巴批准秘撈?
禮拜六日揸都得掛
要搵位泊車咬飯嗰刻就唔爽
咁比我會揸uber好過dc9
喺香港社會dc9真係會比人睇唔起日日比人搵老母
老豆食長俸 老母有工返 是撚但啦
冇負擔點解唔做返自己

條友由頭到尾都無咩揸過巴士,當年似做show thanks
9up 唔使本
係鬼做左管理層果排仲好自豪 話果幾年前線工作經驗好有用
咁揸的士係咩事
撞名定點
考的士牌自己鍾意頂兩更有咩問題?
公司冇話唔俾秘撈咪得囉
人地就係唔想做文職先跳出黎揸巴士
佢要做文職返去會計師樓逗四萬啦
狗巴咁on9都有

可能最尾呢個item掛
四月九巴個九十周年活動先見到佢
可能的士係佢自己part-time
佢真係好鐘意揸車掛
唔比人地收工無嘢做揸返幾轉的士過吓手癮咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞