風雲再起 - 歡迎使用 Windows 98

141 回覆
85 Like 3 Dislike
lm
ACPI setting 不過Win98年代 ACPI 並唔成熟
左 FE 右 SE
FE 中文譯到 1999
Lm 嗰陣用成日變咗16色
當年待機待到死機係常態,基本上係無用。
見到啲1999中文,啲回憶真係返哂嚟,睇住當年啲微軟美式中文大,依家Windows入面啲正常中文反而睇唔慣。
個背景音樂好90年代
即使而家D人整86Box Win9x image比人玩舊game
如果harddisk唔夠大要加harddisk
DOS/Win9X 個做法好麻煩
又要用fdisk界partition
界完又要reboot
跟住又要format 仲要唔可以quick format
drive letter又幾乎唔改得
點似而家咁方便用 disk management 做到晒

近年鬼佬玩 Retro 玩得好徹底, 走去砌舊機, 玩CRT, 裝windows 用返CD
就算而家 Win10 / Win11 部分中文翻譯都係1999
可能因為用AI譯

例如
It's now safe to turn off your computer.
中文譯做
你現在可以放心關機

而家 Win10/Win11
It is now safe to power off the system.
有人嘗試用中文windows睇呢句 佢話完全睇唔明句中文寫乜
macauslot 當年無有線既人靠佢睇賽果
要等到轉寬頻先敢去 boxup download mp3

仲有唔少野未提
Shockwave / Flash, Java Applet, RealPlayer / Real JukeBox, WinMX, FlashGet, GetRight, Netscape 等等
有無人記得M$當年係香港/猜拿搞嘅 NetTv
原來"風雲再起"係台仔自己加上去
IE6仲上唔上到網
回憶post

傷心小棧 正確玩法
白素貞 聶小倩 祝英台
已經唔記得點玩
真正用 network 玩 所以無佢地三位了
因為 SSL 好多網都上唔到 包括高登舊版面

IE6 好似可以support TLS 1.0
我想睇連到但frontend唔support呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞