風雲再起 - 歡迎使用 Windows 98

141 回覆
85 Like 3 Dislike
其實只係Plus 95啲主題

達文西 
我由 win 3.1 換機直上win98 FE
win95 OSR2.5 同 win98SE 之後唔知點拎到
當時唔識野 唔識file system
竟然可以用win98 boot disk format hard disk 裝win95
之後先知只係好彩 原來原始Win95唔support FAT32 但係我個隻係Win95 OSR2 support FAT32 先裝到
另外一裝完win95 OSR2.5 佢會自動裝埋IE4 同 Windows Desktop Update 將個explorer變到同Win98一樣
不過之後可以人手uninstall
我上 tvb.com 係睇MV聽新歌
當時仲要用56k上網 + 用 RealPlayer + 質素要揀 56k
Realplayer睇片
NT4 / 2K 應該學校見得多
除非老餅
係,當年學校電腦室全部用NT
Compaq大牛龜mon
換skin啦
後期一點就macauslot睇四大聯賽入球
boxup online聽歌
果時有同學仔係家中裝win2000.

但係無得打機兼用開既防毒要用商用版先會用到
正面有教育署LOGO果d COMPAQ NT4.0機勁慢
P2-333,32MB RAM.....
不過個機箱可以選擇打橫定打直裝,以前D報紙廣告話係賣點黎架
早年仲未上網, 放學落電腦室download完啲嘢抄落floppy 帶返屋企
登入畫面撳取消直入admin
有上網.但係得56K.學校用快線甚至寬頻
總之快過係家中DL都會咁做架啦.

跟住轉咗1.5mb寬頻~ 快到喊出嚟, 可以玩online game
玩野
1. 改 boot 機 logo + 最底條bar識郁

2. 用 98Lite 剷走 IE + 用番舊 Win95 Explorer
好處係快同比較穩定
壞處係唔好用 同埋 因為要用番win95 common library 部分新software有機會用唔到

關機dialog變成win95樣

用番舊 Win95 Explorer , 開IE6會有screen
正想問有無教育署logo
32MB RAM 行98就得 行NT4 好勉強
睇依個Po,我啲童年回憶返哂嚟
諗起當年用Dos玩波斯王子
老嘢先明
佢根本唔係NT個隻user login
我而家都有 用黎 login NT SMB 做 file transfer

想當年裝windows要搞一大輪,裝完Windows之後仲要拎一堆碟裝driver,依家就一隻bootable usb就搞掂哂所有野,真係睇住時代不停進步。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞