無知一問 點解世界唔可以統一個插蘇?

326 回覆
1092 Like 41 Dislike
Apple 肯轉type c未,一條 Lightning線放喺到只係為咗部 iPhone
而家多咗好多電器係國際通用啦
就算以前都好多電器有個撥掣可以較電壓
電源嗰隻頭,難全世界一齊轉,不過另一方面諗下,USB就係做緊呢樣嘢,全世界同一個標準
就咁香港三腳插都有方腳圓腳兩種

火青就梗嘅,有啲電器無水線,有啲地方無水線。

仲有啲插座例如 Type C D E F果啲係圓頭凹入去,點會咁簡單三條線呀
加拿大
講起電梯方向
銅鑼灣站時代廣場個出口開咗廿幾年我都唔明:

點解喺白色隧道啲人習慣咗靠右行??

明明 A 出口啲閘機、BC 大堂同 DEF 大堂啲電梯都係靠左
一陣兩插大國見其他國家又兩插
又話自古嘜嘜77不可分割
日日係到吠,要收番又盛
喺大圍方便轉車我都明
但唔明大圍之外點解唔過返啱方向
淨係大圍出鑽石山都夠位改返啱啦
以往太子旺角金鐘方便轉車都冇呢個問題
英規要求高,安全至上
整隻socket 用足料,但貴

第三世界要跟英規
都無足夠資源去做,唯有是旦兩腳

其他國家在安全及材料上取平衡
又設計左另一款
印像中細個屋企電器除左英式三腳仲有唔小三腳圖頭
係之後越來越偏向英式三腳
其實因為美國佬150年前發明套standard又貴又唔安全
其他國家之後起電網時就設計過新標準
表演食屎啦你
或者可能唔同國家有唔同優先考量,兩腳插用開無咩事就算你變三腳插安全左佢地都feel唔到,只會覺得大舊左同唔方便。
有咩文化
插頭嘅出現係最近一兩世紀嘅事
一係圓一係方可以有幾多文化野係入面
就算有 真係因為呢個原因所以唔想放棄
買傢俬裝修 全部用尺
層樓又用尺計

但我整個學生時代
只有大學轉 inch to mm
metric system vs retarded system
英尺吋 真係麻鬼煩
乜鬼幾分幾分

公制 mm 即時就知比例
當年美國佬18世紀發明供電網同插頭嗰時
得110v, 兩腳插
後來其他國家發現220v成本低啲
然後1920年代又發明左三腳,安全啲
結果唔同國家起電網時就索性用新設計

而美國就無辦法之下繼續用全世界最舊
亦都最唔安全嘅標準
你知唔知日本係為左安全先用兩腳
用下腦
好撚on9行到一半要轉線
你柒撚到
視覺完全相反,初初唔慣真係非常危險,

香港人去歐美自駕遊意外頻密
美式、日式同台式兩腳安全性真係麻麻,可能我插得唔啱
次次舊adapter大舊少少就墜墜地想甩咁,係咪插頭有個位可以做固定?
英式三腳冇呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞