無知一問 點解世界唔可以統一個插蘇?

326 回覆
1092 Like 41 Dislike
移左民先知原來北美最普通既白紙唔係A4 size黎
係Us Letter
唔同國家經濟會有強弱
啲Printer Default 個尺寸係US Letter
要手動先轉返A4
但港人常去嘅國家大多數都係右軚
8.5 x 11
11 x 17

Letter legal tabloid
但班煩友會出嚟話咩抗衡廣東話呀,乜呀柒呀咁喎
步行用m/km,長距離用mi,短距離用yard
Type C 線同 Apple 都未統一啦
On9仔出po
會唔會為左就你個插蘇 而改左成個地方既線路
星加坡咪放棄左中文用英文lor
//點會同一道理
語言同文字係包含埋好多嘅文化背景係後面
插頭就只係單單一個格式問題//

你望真啲上面係咪單純講插頭先
插頭as一個單位, 自然就有佢嘅development history, 尤其講到現行世界上都有20款嘅插頭形狀時, 點解可以講到就一係圓一係方就冇脈絡可言?

Technology Culture就唔係Culture? Development history就唔係history?
咩叫呢種「文化」你有咩去講得通呢種歷史同文化就唔重要先?

唔好打我稻草人, 我一直都話單位可以係關文化同歷史事, 而唔係講緊單位有唔同就係因為有唔同文化價值

拋書包我冇講差嘅話拋嚟有咩問題? 唔通要似你一般水準冇學識先啱?
你買個adapter 就吓人地得唔得架
佢地就下我地,轉返用220v就差唔多
點解要就你先
有個英國Youtuber (Tom Scott)解釋過點解英國UK/香港HK插頭係design最好嘅插頭
https://youtu.be/UEfP1OKKz_Q
唔怪得初中IS都有教點樣裝三腳插
原來以前冇規定所有電器一定要連插蘇賣,買咗返嚟好可能要自己嵌插蘇
同啲陰謀論廢老同一個級數嘅發言
我諗就算佢轉220v都唔係英國頭
之前台電有份report ,propose 出個新standard 插頭去support 220v

而家台灣既220v都仲係type a
12yard
如果換到西鐵方向,南昌咪可以對面線過海
成本唔知有幾大
同埋連登仔會幻想,全條線改右上左落,係咪要大陸化
唔好講插頭啦,日期寫法都未統一啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞