[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (6)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
其實轉一次冇問題
重點係唔好轉嚟轉去
你之後都繼續用bno就冇問題

但轉嗰次入境係會耐啲
佢哋會好疑惑,你最好講聲上次用cno
師兄 你意思係依加我呢個情況(早幾年用香港護照入台)黎緊下星期用bno+香港身份證都入到?因為未買機票 原定同女朋友今晚買機票已經拎晒大假 快閃台灣依家苦惱緊 諗住聽日去入境處睇吓有冇得Walk in續期
見有幾位巴打話台南好似返咗大陸你會唔會有好行嘅地方介紹?
我識人轉過一次,之後都keep住bno
係冇問題
轉用bno嘅第一次入境會耐啲
你最好入境畀護照嗰刻同個入境職員講聲個情況
唔使等佢哋唔知點解同以前唔同
佢哋會好疑惑
同埋以後都要用bno申請入臺證同入境臺灣

不過我明你同囡囡去係會好擔心
戴定頭盔講聲,呢個只係個人經驗
祝你旅途順利
有中
台南D路唔算好行 本身唔闊有D行人路仲擺哂機車 有D位你要行出馬路小小先得 大路野去安平果邊睇下食下野囉
無,路過HSBC 先拎
操作算清楚易明
會問扣卡定戶口
Saving 定 current
補充一下

bno對香港政府係另一個政府嘅嘢
香港身份證對臺灣政府係另一個政府嘅嘢

bno喺香港機場唔可以用機自助checkin
經過香港入境處counter係用香港身份證
上機前嘟多次機票係航空公司人手睇「bno+入臺證+機票」
喺臺灣嘅身份文件係「bno+入臺證」

bno 入臺證 身份證 機票
4樣嘢都要喺手
應對唔同嘅人要畀唔同嘢
多謝師兄詳細解釋清楚明白曬啦 苦惱左成日我可以安心買機票同酒店了 不過我都會照去睇下續唔續到證~
我就係諗住你唔使嘥錢續證先打咁多嘢
祝你順利啦
好人有好報啊好感動 真係煩左成日 大假又同公司拎左 plan好曬先知過左期多謝你
gg
長氣少少
唔知你最後用咩
如果用bno
入境記得係講「你之前用過cno但以後都會用bno」
大概係咁
再俾啲時間佢處理
當然你自己都真係要以後去臺灣都用bno,唔好呃佢
咁以後再去都輕鬆正常入境
第一次去南部,諗緊Day 3-8 租私家車,定係墾丁去到租機車算,上返台南再租?

同埋本身想去埋屏東賽嘉玩滑翔傘,但原來好隔涉,諗緊好唔好day 5夜晚就離開墾丁,上屏東站住一晚第二朝玩滑翔傘。

Day 1 高雄10:25落機 —> 小硫球
Day 2 小硫球
Day 3 小硫球 —> 高雄(租車)—>墾丁
Day 4 墾丁
Day 5 墾丁
Day 6 墾丁—> 台南
Day 7 台南
Day 8 台南 —> 高雄(還車)
Day 9 高雄
Day 10 高雄

而家去台灣仲洗唔洗戴口罩?
多謝你既長氣 我依家真係安心買機票了如果聽日整唔到walk in既話就會跟你提供嘅方法 唔該曬
想請教有冇推介嘅包團或者包車公司?
一家4口想即日來回高雄阿里山
朝早高雄市區出發,夜晚可能六七點再返嚟高雄咁樣
諗緊有冇好既一日團/包車
本身諗住自己搭車高雄出發去嘉義再搭車上山
但好似好麻煩咁
所以先想搵吓有冇全包嘅?
唔太多

上到去係咁
過完橋之後有小小野行

可摸以大概講吓行程or 睇咩景
巴打見你上個po係咪話會去鹿台睇星
到時睇完可摸以包一包膠

嚟緊七月尾都去台灣想知值唔值得去
thx a lot!
祝獨遊愉快~
我3月尾都落機入境超多人
都搞左接近1個鐘(無行李所以唔洗等)
藍皮解憂號
多良車站
池上伯朗大道
搭台灣好行東部海岸線
13號去完
我諗半個鐘左右搞掂
好快
台北有冇邊到多手工番梘睇?想堜啲啱濕疹人士用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞