[台灣] 台灣旅遊集中討論區 (6)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
我岀到去先發覺拍攝套裝係要用電池先開到機,垃圾淘寶
你個名...
你究竟要中幾多次伏
你買完唔會試下先㗎咩
咁岩啦,係近高雄呢截既舊鐵橋
不過你影呢一截仔岩岩好係行人止步
冇啵,趕住執行李就諗住去左台灣再算。因為啲野都係同一日到香港
又中伏
其實係部手機睇到多啲,我戴左眼鏡都唔係好清楚
嗰日我瘋狂閉氣定住個人影相,超攰
間野叫椪嫂蕃薯椪
食完話我知係咪真係咁好食
19歲仔第一次離開香港去旅行,之前完全冇去過,諗住近近地去台灣,起碼語言相通。

想知有咩手續要搞好驚飛到落去冇得入境

1. 入台證(網上搞)係咪要book好酒店同機票先可以搞,會唔會book完之後佢唔批俾我

2.旅遊保係咪一定要買?

3.係咪去香港分行搞海外提款就可以喺台灣撳錢?

4. 七日六夜夠唔夠環島遊(坐車)

5.搭飛機係咪好似要早兩個鐘check in, 即係11點幾9:00要到咁
1:入台證要填酒店名同地址電話
2:買左安心啲 幾百蚊豪比佢
3:香港ATM 有得set
4:留比其他人答
5:我會早3個鐘
Thank you巴打想問仲有咩要留意,好驚落咗機之後入唔到境
好!等我再研究下!多謝你推介
都唔係 我上次閒日中午台東去高雄都係爆
環島最快10個鐘就得
星期日嗰日係中午十二點後直到七點幾嘅車全部滿
係唔係香港出世?
喺台北撞到一個韓國呀叔,係咁叫我地教佢講廣東話,然後教左幾句就好熱情咁又買野飲又問我地拎電話,我個fd最後比左個真number佢,佢而家勁驚
咁快?
係香港出世,仲有冇其他地方要注意
我已經計多咗 原來9個鐘都唔駛

1. 香港出世可以直接上網申請入台證.
2. 買左多個保障
3. 香港ATM可以set海外提款限額, 但記得你張卡有銀聯logo,去到台灣99%提款機都可以攞錢(有ATM個牌有銀聯logo
4. 7日環島有D窄,除非自駕遊,比我第一次去可能台北+台東or台中 /台北+即日近郊
5. 如果坐budget airline, 最好預2個半鍾起跳, 人手少有時會排好耐
淡水情人橋
咁搭飛機算啦
Thanks巴打咁我應該呢一次唔環島住了,係咪帶齊入台證同埋香港身份證就可以入境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞