GEM用90分鐘YouTube學西班牙文 7星期完成14首西班牙文歌詞

43 回覆
37 Like 33 Dislike
西班牙文歌詞一定要有
uno, dos, tres, cuatro
分唔到呢度係PR多定係無學過西文
有英文背景學西文發音真係一D都唔難
因為西文唔同英文,一個字母得一種讀音,仲要stress都標埋出黎 (例如teléfono你一睇就知點讀,仲要知道stress位係第二節)

西班牙文讀音一D都唔難,難嘅位係生字多都文法比英文難
但佢唱歌根本識讀就得
識英文1星期都識讀西班牙文啦,洗撚7星期,講到自己天才咁
如果話7星期先翻譯到
咁就仲on9
用chatgpt一日搞撚掂啦痴撚線
人地要自己寫14隻歌的歌詞
要啱意思,啱音,就算文法有fd幫手執,你估咁易咩
認真 好聽過蝗語版
即刻神聖咗
唔使返工嘅話
每日除咗食瞓大把時間啦
又唔會一返到屋企就死屍咁
7星期之內,我成功把整張《啓示錄》裡的14首歌寫成西班牙語版本。

我上面話一日之內用chatgpt可以譯好晒係講大左,係我錯sorry
但GEM而家係將佢已有時專輯譯成西文
真心唔需要7星期咁耐

我當一星期用AI譯中文做西文
咁即係成6個星期比音樂人翻譯成歌詞
咁可能係比較chur既,不過就完全唔係誇到7星期GEM完全學成外語可以寫西班牙文歌咁款囉
會唔會耐左d
所以佢無你咁紅真係有原因
佢當然唔係完全識晒西班牙文
但我諗你太低估填詞需要嘅時間
你都仲係停留喺純粹翻譯就搞掂嘅地步
做到真係好勁
雖然信主part真係好撚on9
但佢自己自學西班牙文仲自己填晒咁多首詞真係好撚勁
以為係韓文
真係幾好聽
有幾撚on9? 人地有信仰
佢信仰比到佢支持同加乘都唔比?
等緊天空沒有極限

GEM自己講左會開con
西語c2路過
gem發音真係唔錯 以學左咁短時間來講
但d詞真係有d生硬 可能因為想保持原本意思同押韻
而且呢種風格好難係西語世界發圍
最好都係唱reggaeton/trap
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞