望唔透intel CPU收縮p core數目係咩玩法

52 回覆
0 Like 5 Dislike
你有冇留意而家intel server 營收出左問題

Epyc 既競爭力比intel現有產品線勁 點解決
幾個市場根本唔同
我講係desktop market
做商業客仔生意都要果間公司用途做咩

佢要heavy rendering load 上大小核會出現問題

市佔就算少左,但依然係屌打
大部分老it人對amd唔穩定嘅刻板印象唔係短時間內可以解決
咁講, server U而家都係全大核, 或者全細核, 冇用hybrid
13600k 打機吊打 12900k咁都叫擠牙膏
仲有佢口中某D「客仔」平均5至7年就要全公司換一次電腦同upgrade 一次用緊各類system。一間公司少則百幾部多則過千。佢哋全部都係wintel+NVIDIA / Apple 視乎工種。AMD 係呢邊真係未必有一成市佔。

Dell係香港幫班corp客出desktop我真係未見過一張amd單。

呢個都係AMD一路突破唔到企業形象關口。
https://www.cpubenchmark.net/CPU_mega_page.html
9-11代就擠牙膏
12-13代已經快好多
睇番個Thread Mark就知
平時睇網頁用JavaScript用唔到多CPU
以前Apple A9雙核已經贏哂Android機四至八核
岩岩先有單amd server u出bug用夠一定時間自己會無啦啦shut down
其實真係唔係形象問題
用開好地地唔轉 係廢時狽獲 唔係話intel 就一定冇事 最少出事都好解釋 起碼一直用開
一陣咁啱 轉左又真係出事 又要開追悼會
Apple自己寫到個OS係針對雙核optimize, 所以咪得
單核先緊要, 夠快既俾4P物都夠了
係咁加核我用GPU算
幾十core唔上唔落唔知做咩鳩
Amd貴過intel好難買落手
含淚買intel慢d冇所謂
交多d電費都冇問題
amd下代會否大細核?
好過用用下粒u著火燒屋
唔咁做點焗我上AMD
Server u 果面剛剛發佈左zen 4c, 不過唔同intel做法
出咩都撐intel㗎啦
13900k 超ram 勁12900k好多
唔係形象問 而係 intel 出大單嘢既時候其他人大部份都會有事
當你好叻用數據 點點點 說到公司/客轉 A
一旦出大事 其他人都冇事果陣都唔個都唔知點解釋
多核效能 應用上(非跑分)最強 係:
7950x3d (全大核) 定係13900k (大細核)?
大細核是跑分用, 邊個會拎黎多工用
即係多開程式又打機同時又直播,轉片 呢D功能係7950x勝?
冇邊面fans,純粹邊粒多工勁買邊粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞