望唔透intel CPU收縮p core數目係咩玩法

52 回覆
0 Like 5 Dislike
無聊岩岩google 14gen i7 leak news,好似16core,但係6 p-cores, 10 e-cores
6粒大核其實夠唔夠用呀
唔咁做點焗你上i9
本身都係比AMD 逼先由4變6再變8.
依家又有返優勢就開始撚狗, 大數就用細CORE 篤數扮多
佢6p + 10e 都22條thread

AMD 出12核先多過佢
intel一有優勢就即刻吱牙膏
難得12同13代冇擠牙膏,14代又想擠過
用返4核都屌打AMD啲電子垃圾啦
第時可能兩粒p廿粒e
自己睇下laptop cpu review 先好講
愈多CPU core,就要買愈多windows server /vmware lincese
amd邊度電子垃圾呀,粒ryzen 9 7945HX 好勁喎,性能同13980HX差唔多但係功耗細啲
話唔定佢單核性能大提升一粒屌打上代2粒
係12代啫

13代都算擠牙膏架喇
VMware lincese係計socket 數量
計socket 數量就黎成為歷史
13代 i9 13900同laptop HX55果3粒對比上代多左8粒e core都算係咁,但係其他都好似同上代比都冇乜大分別
dklm, intel真係唔驚amd爬曬頭
多core唔一定快左,協調唔到可能仲慢。
少左大核喎
core系列關server咩事
但係而家係e core協調唔到, 而佢想縮p core

因為而家個編配係咁
P core -> E core -> P Core hyper threading
所以如果隻game/program行8 thread, 8個p core會係最快
cut咗p core 就會有兩條thread去咗e core, 即係慢咗
就是intel的架構如果多大核可能會出問題,但AMD在架構這問題上比intel好

https://www.eettaiwan.com/20211130nt61-intel-cpu-core/
Intel個架構連大核都唔夠AMD協調得好

https://www.eettaiwan.com/20211130nt61-intel-cpu-core/
係買sql server licenses 先慘
跟core計
佢又真係唔驚喎
你望下班corp客次次一大log換機都老溤係wintel組合就明啦
負責採購班老it人有信仰
話知你amd性能性價比超越左intel未
amd係唔穩定呢個image係永遠都唔會變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞