蘇格蘭給予BNO visa holder 住滿三年就有大學Home fee status

152 回覆
245 Like 6 Dislike
但牛劍拍住Merck Fischer AZ呢堆頂級大廠

你唔想做廠嘅螺絲sales就起碼拎張phd先做到開發人員

純想打code牛劍唔係好選擇,UCL果堆係stem積極d,除非你玩electronics劍橋有arm
當去到一個英文環境, 連餓到就死要買個飯食都要硬著頭皮去講去聽嘅時候, 外語變成生活一部份, 唔係只停留係中文圈子, 自然會進步得快好多.. 去下旅行多 d 同人傾計, 或者溝條鬼妹..
你移唔移民冇所謂 但依個Post講緊去讀書 你係想過去讀書都要考左Ielts 柒極個面都要收6分
瑞士藥廠先搵最多

牛劍愛丁堡最勁唔係臨床醫學院(NHS太鳩屎),而係上游醫學研究同臨床接軌有完整産業體系,係實驗室做到藥品可以短期推去醫院度臨床

牛津醫學院隔離係三間英國頂級醫院,生化科學生可以係外科醫生同意下入手術室拎新鮮人肝(啱啱做完換肝嘅舊器官)入隔離房做研究處理,10分鐘內可以送返隔離campus實驗室培殖同試藥

香港俾你中大係威院入面都做唔到,呢方面係零,俾袁國勇整到支疫苗prototype send返大陸生產過唔到臨床仲要食咗你個技術,牛津班友直接call AZ 藥物工程師過來諗點起生産線
改成唔駛等ILR , 只需住滿三年都幫到好多人
諗起途學威龍
我覺得有難度ga,始終脫左歐之後英格蘭好多大學都唔夠學生同funding,如果仲要佢地俾bno visa holders home fee,即係每個人最少收少三千鎊(文學院學費,理科會再貴起碼五千鎊),d 大學分分鐘會更加唔夠funding

可以試下去lobby 都無壞既,但唔好抱太大期望lor
話說點解英格蘭咁手緊
蘇格蘭啲出手咁闊綽?
因為稅又重啲,年薪43000已經開始要交41%
英格蘭到年薪£50000先開始交40%

但蘇格蘭工種唔係太多,英格蘭既工作機會多啲
如果為左免費讀大學而過黎蘇格蘭,可能都要考慮下工作機會會唔會比英格蘭少

鄰居買左屋起蘇格蘭,都全家搬返落曼城,因為佢個女做fashion designer,起愛丁堡搵唔到工
無乜留意當地政治,不過我估個原因都係因為蘇格蘭有自己議會,計掂數就可以闊綽少少
其實上網搵好易
不過我例外
Durham 係撚喺Scotland 咩
啱啱先發現記撚錯咗 自膠
大陸同中東佬黎讀書夠洗得多錢啦
為賺錢就唔會cut移民
依家就係唔想咁多移民
根本精神病人黎。洗撚理佢咩
三重國籍仲好意思話自己心向中國

食人血饅頭咪係你依啲人
蘇格蘭係得 工程、it 、銀行、hospitality
其他行業係無咩工作機會
試過係係香港in 香港既ibank 工都係Glasgow 果邊既人in 我。。。。
所以未話banking 同相關it 風生水起
其他產業發展唔夠南部多元
都唔係剩係講工種較少,剩係講人工都已經係低啲,稅又多啲,我唔係叫人唔好過黎蘇格蘭,只係想大家考慮清楚,唔係剩係因為學費呢樣嘢就過黎,講真,如果係想過黎就一早揀蘇格蘭啦,仲揀落英格蘭咩,多人移去英格蘭係有原因既。

愛丁堡係好啊,環境好,治安好
但啲屋租都貴架,而且天氣又凍,有啲地方既口音又真係難聽難明,我係講事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞