應該淨係買一架腳車 定hold一架腳車一架做daily

73 回覆
3 Like 78 Dislike
交代返少少背景資料
手上有50萬cash
屋企車位月租$2100室內
小弟每日來回都要揸40公里
公司包車位
weekend要車老人家

而手上而家有兩個option 15/16緊 唔知各位巴絲可摸耳指點下

1.瑪莎Levante diesel 3000cc
優點:柴油做腳車慳油錢,引擎壽命比電油長,揸出黎唔失禮
缺點:瑪莎貶值快,未揸過瑪莎同柴仔,唔熟維修,好似揸左老豆架車

2.Serena hybrid做腳車+981 boxster GTS weekend car
優點:Serena 幾皮有交易,周街都係即係鑊氣少,維修方面有介紹,981 boxster GTS 手數低貶值有限,甚至有升值空間,賣返唔蝕太多 平手可以做其他野
缺點:比兩份車位,兩份保險,兩份牌費

電動車唔考慮,因為屋企冇得叉,返工冇得叉
一架腳車 一架代步 一架daily 一架出入
買多幾架易d襯衫
揸開BM,外地租過瑪莎同老婆都覺得把L.笨重
option 2好d
50萬budget應該只可以買到17年既levante
有番咁上下年份,保養維修零件都貴
老人家上落又唔夠serena方便
不知買兩架

利申,揸緊2018 ghibli,返原廠做保養好貴
一架車震
腳車唔係就係daily咩
腳車同daily有咩分別
打錯 weekend
如果serena+981 咁你要租兩個車位
即係多咗$2100 咁你經濟壓力會唔會大咗先?
感覺你揸車想拎炫耀感,何況我唔覺瑪莎好威,50萬首期,再供架好既sport car
3. Serena hybrid做腳車

得嗰50萬,再儲下錢先啦,買瑪莎都係充大頭
ae110一架過唔洗諗
要多一個車位、多一份牌費保險etc

同埋你話
weekend要車老人家

咁邊得嚟weekend fun car

撈埋一齊買部四門Hybrid算
日日搭Uber,最慳錢 最方便
反而四門既話唔係hybrid會化算d
換大電都要萬8鬆d(原廠)
hybrid同純油可能一公里爭6-7毫子
當應該要行多3萬公里先化算返
仲未計車價貴d
唔係用黎長keep或做uber唔多化算
唔會 純粹儲少左錢
諗緊食貶值定係食牌費燕梳保險車位會化算d
柴油點解唔買sorento
買架FL5仲好玩
舊年份波子送都唔要
末代NA呀ching
唔通你話NSX舊車送都唔要咩
M3好過啦
買棍定自?
Maserati 乸型女人車狗乜不屌
死chur牌子
一係Panamera gts 舊啲2016 / 一係新啲340i touring
完全唔明你計乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞