NHK:台灣長榮航空與泰國航空客機在東京羽田機場跑道上撞機!!!機翼都斷埋!!!

206 回覆
92 Like 7 Dislike
1.多空軍退役嗰間係華航
2.你睇下台灣空軍跌幾多機落嚟先啦+就係持住自己係空軍就無視SOP反而出得多事,你估個個係cool魔呀
條友出發點好似係諷刺緊一樣嘅嘢
你柒咗
泰國航空
睇幾次先知唔係打錯
早排唔係撞過一次?
美麗新日本
泰仔撞佢
你估學飛咩,正常atc比得instructions 你都係assume 過到喇。
屌唔通你會好似啱啱開始training 咁左右係咁check?
咪就係assume一定ok唔諗清楚個下柒左囉。ATC叫你climb跟住彈TCAS你都唔會照撞埋去啦係咪呀。
國泰出黎講兩句
咁law 同 training 有 specific TCAS should be override ATC
law仲有話pilot in command係directly responsible同final authority添
係呀,所以佢哋班友自信心爆棚,控制塔叫佢哋唔好降落佢哋都照降落
你GA 就話啫 ,都話大機唔係好似以前咁左右擰頭咁,容易分得到咩。 你估你玩flight sim 咁可以3rd person 咩,大機根本determine唔到,unless very obvious la
Determine 唔到咪唔好過,assumption can kill 有聽過喇掛
台灣人真係天才
有啲嘢都係assume㗎喇
咁你見到個燈柱或者乜嘢都好你都assume只要taxi喺黃線就唔會刮到㗎喇, 你冇理由停低然後同atc講等佢派ground 嘛?

咩正常嚟講,有啲馬後炮囉師兄
個位ching真係好難捉摸。
又話難determine,又3番4次咁講唔似GA咁可以左右睇,但係最後既結論竟然係assume就算。最後仲吹到PIC係final authority淨係apply to GA
黃線protect 係架機唔撞柱唔撞infrastructure ,唔代表唔會撞第二架機或者FOD喎,哩度唔共通㗎
的確大機係難睇所以要更加小心,都好多pilot係over-cautious, 但唔難理解,有事起上嚟要揹鑊隨時工都無埋。

但果位ching嘅mindset 堅係有問題,一個pilot好少咁諗嘢
美麗新日本
美麗新台灣
美麗新泰國
揾唔到位入就曲解人,幾時講過PIC final authority 淨係apply to GA

你taxi 個到,如果特定type 過唔到會published lor
唸住師兄識d野,唔洗特登打出嚟

算la 你呢d flight sim 仔話咩就咩la
明明自己講唔通就開始亂鬧人
大力士
你自己咪認屎認屁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞